Oddychnout si ve středu 14. října mohl 26letý mladík z Chomutova, kterého ústecké státní zastupitelství žalovalo z těžkého ublížení na zdraví se smrtelnými následky. Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl ve víc než dva roky staré kauze najetí jeho vozidla na kamaráda.

Ten podle svědků zemřel v důsledku nebezpečné hry na toreadora a býka: na auto jedoucí rychlostí kolem 40 km/h mával košilí. V partě z Chomutovska prý byl podobnou kratochvílí pověstný. Senát po ukončení dokazování a závěrečných řečech překvalifikoval delikt Jana H. na usmrcení z nedbalosti, čímž vyhověl obhajobě. Mladý muž, kterému hrozilo až 16 let za mřížemi, tak dostal pouze 18 měsíců s podmínečným odkladem na dva roky. Musí ale zaplatit 1,5 milionu pojišťovně a rok nesmí řídit.

Krajský soud v Ústí nad Labem začal projednávat případ Jana H. obžalovaného z ublížení na zdraví s následkem smrti
„Toreador“ skončil v krvi. Pod autem kamaráda, kterého za to teď soudí

O tom, že tragická smrt mladíka byla daleko spíš dílem nešťastné náhody, než úmyslu, hovořilo hned několik svědků z party kolem obžalovaného i poškozeného. Ti byli svědky události, k níž došlo jedné noci předloni v létě na chomutovském náměstí 1. Máje. Pozůstalé, kteří měli na obžalovaného další finanční nároky ohledně nemajetkové újmy, odkázal předseda senátu Ondřej Peřich na občansko-právní řízení.

„Je zřejmé, že šlo o nedbalost, a ne přímý úmysl. Byli to přátelé a nic nenasvědčovalo, že by chtěl obžalovaný poškozenému ublížit,“ konstatoval Peřich ve zdůvodnění rozsudku. Ale s tím, že nelze obhájit velmi nebezpečné chování řidiče, a právě proto jde z pohledu soudu o usmrcení z nedbalosti. Rozsudek je nepravomocný, všechny strany si ponechaly lhůtu na odvolání.