Rozpadlá stodola, zdevastovaný dům a hektary úrodné půdy v nenávratnu. Když rodina Jiřího Spilky restituovala bývalý statek ve vesničce Lestkov u Klášterce nad Ohří, byl k nepoznání. Pozemky s rozpadlými staveními tak raději rozprodala. Co také s nimi, když jí stát nevrátil někdejší rozlehlou zahradu se sadem? Už tam stály okály. Namísto toho restituenti obdrželi náhradní pozemky. Šlo o takzvanou ostatní plochu a pastviny.

„Nejsem si jistý, že babička s pratetou dostaly všechno zpět,“ zpětně se ohlíží pokračovatel rodu. „Myslím, že to možná nedotáhly do konce,“ domnívá se.

Historických vlastníků pozemků či zemědělské půdy, kteří mají nevypořádané nároky, byť už jim byla vydána rozhodnutí, je v České republice mnoho. Státní pozemkový úřad jich eviduje kolem 40 tisíc.

Jiří Spilka před domem svých předků, který se mu podařilo získat a obnovit.
Návrat na místo předků: Potomek odsunutých Němců v Lestkově obnovuje rodový dům

„Podle loňských dat úřadu bylo také v evidenci více než 33 tisíc osob, kterým již vznikl nárok na kompenzaci za nevydaný pozemek, a přesto jej neuplatňují a ani neusilují o jeho vypořádání,“ uvedla předsedkyně spolku My restituenti Petra Devine.

Právě tento spolek rodinám a historickým vlastníkům pomáhá vyznat se v džungli restitučních náhrad a bezplatně prověřuje jejich nároky i možnosti, které stále ještě mají. Pomáhá s dohledáním potřebných dokumentů i podáním žádosti. Podle informací spolku přesahují nároky vzniklé za nevydané pozemky hodnotu osmi miliard korun.

Nešťastné příběhy

Krajský pozemkový úřad vede ve své evidenci téměř čtyři tisíce restituentů s nevypořádaným restitučním nárokem na náhradní pozemky s celkovou částkou 33,4 milionu korun. „Nejvíce oprávněných osob eviduje v bývalých okresech Louny, Ústí nad Labem a Litoměřice,“ poukázala mluvčí Státní pozemkového úřadu Petra Kazdová.

Početní restituenti ze severu Čech se ale zatím o své nároky příliš nehlásí. Dosud se žádný z nich neobrátil ani na spolek My restituenti. Důvody můžou být různé. Petra Devine odhadla, že mají obavy z dlouhého a náročného soudního procesu nebo se nechtějí vracet zpět a připomínat si nešťastné příběhy.

Adventure golf na Kamencovém jezeře.
Adventure golf: Nová atrakce na Kamencovém jezeře slibuje zábavu i dobrodružství

„Velmi často se setkáváme i s tím, že lidé nevědí o tom, že stát v restitučních procesech velmi často chyboval,“ podotkla předsedkyně spolku. Původně totiž restituenti získávali kompenzaci podle tabulkových cen, které v 90. letech vypočítával Státní pozemkový úřad. Podle Devine se často stávalo, že byl restituční nárok vypočítaný z chybných tabulkových cen.

„Může jít například o rodinu, která vlastnila rozsáhlý zemědělský pozemek a v poválečných letech jí byl odebrán. Stát pak na jeho místě postavil obytné domy. Po schválení restitučního zákona si rodina zažádala o kompenzaci za odňaté pozemky, úřad je však ocenil jako zemědělské, aniž by zohlednil jejich stavební charakter,“ dodala. Rozdíl tak může sahat až k milionovým částkám.