Pro připomenutí jirkovský KVIZ se v sobotu připojil k mezinárodní akci Restaurant Day a na jeden den zřídil ve věži malou restauraci s několika stoly a domácím jídlem na lístku. A bylo pořád plno!

Spousta lidí tam vyrazila možná jen za netradičním zážitkem a vyhlídkou, odcházela ale uspokojená i kulinářsky. Všechna jídla byla domácí, proto také v pozdějších hodinách mohl být jídelní lístek trochu prořídlý. Ale výběr byl široký, takže zklamaný neodcházel nikdo. „Psal mi dokonce dlouholetý kuchař z místní restaurace, že takhle dlouho už si s přítelkyní nikde nepochutnal,“ pochlubil se Bedřich Fryč, ředitel KVIZu.

Jednaosmdesátiletá Jirkovanka zase váhala, zda vůbec tolik schodů kvůli jídlu šlapat. „A pak byla tak nadšená, že si prý příště zamluví snídani, oběd i večeři a vyšlape nahoru třikrát,“ usmívá se Fryč.

Nejnáročnější bylo pro personál běhat se špinavým nádobím dolů a s čistým zase nahoru. Skoro div, že k úhoně nepřišla ani sklenička. Přesto si prý „kuchařky a servírky“ nestěžovaly. „Když mi večer volaly, že se dojídají poslední porce, nezněly vůbec naštvaně, že tolik hodin strávily někde na věži. Měli radost, že jim lidé jídla chválí a bavilo je to,“ dodává šéf kultury s tím, že ho to hodně potěšilo.

Vzhledem k ohlasům přemýšlejí v Jirkově, zda akci nezopakovat. V mezinárodním formátu se podobné dny pořádají čtyřikrát do roka. „Přes prázdniny to ale podle nás nemá smysl a v listopadu je už nahoře ve věži vlhko,“ uvažuje Fryč. A co historické sklepy? „Napadly nás také. Ale teprve to začneme probírat, nejdřív si musíme zhodnotit letošní akci.“