JOSEF DUŠEK

Je to tu pěkné, kvalita stolování profesionální, vařit tu umějí. Tak proč zatraceně trojka? Tohle je známka z těch, u nichž komentář není jen slovní doprovod, ale vyloženě nutnost. Stejně dlouho, jako jsme váhali, zda sem jít nebo ne, jsem přemýšlel, jakou známku vlastně dát.

Trojka je za obědové menu. Za to, že v téhle restauraci je nepochopitelné.

Restaurace v hotelu Beethoven není velká, ale velice útulná až luxusní. Číšník je profesionál, který svou práci ovládá. Jenže - coby „hotovku” tu mají každý den jediné jídlo. A to poměrně obyčejné, v našem případě to byl rozlítaný španělský ptáček s kari rýží. Na výběr pak dvě polévky.

Já si dal hovězí vývar s vaječným svítkem a polévka mělo všechno, co bych od vývaru čekal. Stejně tak hlavní jídlo - porce více než slušná, rýže bez chybičky, maso chutné.

A teď to zásadní - jídlo je za 89 Kč bez polévky. S polévkou se dostanete na 114. S minerálkou k tomu na 139, s pivem (mají tu jen lahvovou plzeň) dokonce na 153 korun. Chodit sem pravidelně? Proč? Dobré jídlo mají i jinde a levnější.

Vznikl paradox, naznačený hned v prvním odstavci. Jídlo dobré, ale na hotovky sem lidi prostě chodit nebudou. Vezměte sem přítelkyni nebo obchodního partnera na večeři neb o klidně i na oběd. Ale pak si asi nebudete dávat srbské rizoto a platit stravenkami.

Proto dávám 3.

MIRKA ŠEBESTOVÁ

Od začátku jsme měli jasno, jakou paletu jídel máme očekávat. Úzkou. Na webu to stálo jasně: kapustová polévka či kuřecí vývar se svítkem a rozlítaný hovězí ptáček s kari rýží. Proto jsme už na cestě za obědem přemítali, zdali to nebude propadák a my se najíme alespoň trochu podle svých představ.

Za prvé mi překážela dost nekompromisní nabídka podniku typu: „buď berte jedno jídlo, které nabízíme, nebo jděte.” Uniká mi smysl toho, proč podnik nenabídne víc variant, mezi kterými by si hosté lépe vybrali. Za druhé, proč nabízí luxusní restaurace tak obyčejné pokrmy a trochu si s nabídkou nevyhraje? Obzvláště, když ceny nejsou právě lidové. Hlavní jídlo stojí 89 korun, polévka 25 a čaj 35 Kč.

O to víc jsem byla napjatá, co nám přinesou na stůl. Jestli dokáží udělat z obyčejné věci „fajnovou”. Protože se kolegové netvářili na kapustovou polévku, objednala jsem si ji já. A byla, oproti původní protivné asociaci polévky z malých kapustiček, překvapivě chutná: hustá, jemně pikantní, s klobáskami a zahuštěná bramborami.

Hlavní jídlo jsem nedokázala za žádnou cenu sníst celé. Porce rýže s masem a výbornou omáčkou se nedá nazvat jinak, než poctivou. Pochutnala jsem si.

Co zůstává podstatným, Restaurace Beethoven je dobrým řešením pro hotelové hosty a ty, kdo přišli na lepší večeři, ne však pro běžného strávníka. Vysoká cena a úzký výběr mu nedávají šanci.

Hodnotím na 3.

MARTIN PETRů

Tentokrát jsme vyrazili do luxusní hotelové restaurace. Je všeobecně známo, že já si na přepych příliš nepotrpím a dávám přednost lidovějším cenám a podnikům. Proto jsem měl zpočátku ze své návštěvy u Beethovena obavy. Ty se potvrdily také po shlédnutí cen na jídelním lístku a já začal očekávat opravdu kvalitní a velké porce, které mi nedovolí zvednout se od stolu a vrátit se k práci.

Hovězí vývar ale mé očekávání rozhodně nesplnil. Talíř byl sice obrovský, kromě pár kousků masa a svítku však nabízel pouze vodu. Jelikož nikdo si v restauraci nemůže hlavní chod vybrat z větší nabídky, měl jsem stejně jako kolegové rozlítaného ptáčka. A musím říct, že ten mě oproti polévce opravdu nadchl. Z rukou naprosto profesionálního a vstřícného čísníka mi na stole přistál obrovský talíř plný kari rýže, omáčky a masa. Hlavnímu chodu se nedalo naprosto nic vytknout a určitě tak vylepšil mé konečné hodnocení.

Na plusové straně mých bodů se rozhodně může seřadit velmi luxusní příjemné prostředí (kdo si potrpí na klid a vysokou kvalitu nejen prostředí ale také stolování, je to pro něj ideální místo) spolu s vynikajícím hlavním chodem.

Je několik věcí, za které musím ale body strhnout. Myslím, že i v takové restauraci by si zákazníci zasloužili dostat k jídlu točené pivo. Já se nakonec před lahvovou Plzní za 39 korun raději přiklonil k perlivé vodě. Dalším mínusem pro mě byla polévka, která mě opravdu příliš nenadchla. Hlavním nedostatkem pak pro mě je úzký výběr, který nabízí pouze jeden hlavní chod denně. K tomu se přidá cena 139 korun a ztrácím veškerou chuť se do Hotelu Beethoven na oběd vracet. Na romantickou večeři ano, na oběd nikoliv.

Dávám 2 -.

Jak chutná v Hotelu Beethoven vám? Diskutujte dole pod článkem.