JOSEF DUŠEK

Ne že bych v Globusu nikdy nejedl, ale na klasický oběd sem rozhodně nejezdím. Nikdy mě to nenapadlo, bral jsem to spíš jako možnost se tu najíst, pokud jedete zdaleka (z Německa) nebo máte cestu kolem. Ale po této návštěvě musím říct, že ani možnost zajet do Globusu na oběd z města, kde je restaurací dost, není nijak bláznivá myšlenka.

Co mě zarazilo a otrávilo, byla poměrně dlouhá fronta u výdeje jídla. Bylo to ale také první a poslední minus, které jsem dal. Výběr slušný, mé oblíbené čevabčiči na seznamu, takže volba byla jasná. Pivo jsem si natočil sám, dohromady mě to stálo 75 korun. Cena tedy příznivá.

Prostředí, kde se jí, je také slušné. Tedy na úroveň podobné lidové restaurace. Do talířů sousedům nekoukáte, ale o soukromí se mluvit také nedá. A jídlo? Nebylo co vytknout – maso dobré, brambory ochucené i omaštěné přesně podle gusta (což nebývá všude samozřejmost). Mňam.

Moje známka: 2

MIRKA ŠEBESTOVÁ
Na Restauraci Globus jsem slyšela už nějakou dobu chválu, a tak jsem byla zvědavá, jestli si ji podnik zaslouží. Od doby, kdy jsem tam byla posledně, se hodně změnilo. Jiný typ pultů, daleko širší nabídka, než pamatuji.

Jídlo jsme si sice museli vystát ve frontě, ale ubíhala rychle, tak mi to nijak náladu nekazilo. Mohla jsem se probírat nabídkou asi tak ze dvacítky jídel, k tomu nějaké ty polévky, rozmyslet se, jestli si dám po jídle staročeský koláč, džus, kávu nebo pivo. Laskominy i koláče byly na očích pod vitrínami, pití si člověk mohl natočit. To se mi líbí, každý se může zařídit podle své momentální chuti.

Z hlavních jídel jsem si vybrala kuřecí stehno po španělsku s hranolkami za bezkonkurenční cenu 55 Kč. Donesla jsem si ho sice na upatlaný stůl, na jehož očistu jsem spotřebovala ubrousek. Ale v takovém typu podniku se s tím počítá.

Jídlo bylo opravdu dobré. Náš nový praktikant Ondra, který si dal totéž, si posteskl na výraznou chuť koření, možná i obsah masoxu. Já masox necítila, výraznou chuť a koření mám ráda a nevadilo mi ani to, že byla ve šťávě příměs oliv. Oběd mi sedl.

Když uvážím šíři nabídky, příznivé ceny, rychlost a nekuřácké prostředí, kapka na stole a „samoobsluha“ je malá věc.

Dávám 2 .


MARTINA ZYKLOVÁ
Restaurace Globus mi připomíná typickou jídelnu kombinovanou s švédskými stoly– tedy způsob nandej si co chceš.

Výběr z jídel je zde opravdu široký a ceny jsou velmi příznivé. Kromě speciálních nabídek za sníženou cenu zde najdete vždy pár stálic a ještě něco navíc. Nechybí ani polévky, saláty či zákusky. Obsloužit se musí sice každý sám, v době obědů si sem tam vystojí frontu, ale výsledek je poměrně rychlý.

Já si z široké nabídky vybrala kuřecí rizoto za 59,– a spolu s výborným džusem a kečupem jsem platila 74,–.

Rizoto mám zaprvé ráda a zadruhé se na něm nedá nic moc zkazit (i když :–)). Maso bylo výborné a rýže chutná, nepřevařená. Nahoře kupička sýru a kyselá okurka už chuť jenom doladila. Já si tedy ještě přidala kečup. Někteří (šéf) se divili, jiní to brali za běžnou věc.

Takže, když vše souhrnně zhodnotím, obsluha (já) rychlá– sem tam fronta, ale i tak nadprůměrně dobrá doba čekání. Cena nízká, jídlo chutné, prostory jídelny jsou poměrně příjemné, ale je to pořád jen jídelna. Jediné co mi vadilo, byly tácy, na kterých si má každý jídlo odnést. Kromě toho, že mi to připomínalo školní jídelnu, kde podnosy nepříjemně páchly, já si vybrala jeden, který měl zespod jakousi hmotu. Raději jsem ani nepřemýšlela co to bylo a vzala jsem si talíř a pití do ruky. Problém však může mít ten, kdo chce víc věcí najednou. Kvůli tomuto nedostatku dávám 1–.

Jak chutná v restauraci Globus vám? Máte stejný názor jako redaktoři nebo jiný? Diskutujte u článku.

Základní článek o testech a archiv proběhlých návštěv najdete ZDE.