JOSEF DUŠEK

Jestli máte ve zvyku kouknout nejdřív na známku a valíte oči, proč je tak strašná, řeknu vám to rovnou: Pes je zakopaný v kuchyni.

Na prostředí nejsem nijak náročný, vadí mi jen kouření (a to hodně) a snad nějaké extrémy ve výzdobě. Tady se kouřilo (minus), ale prostředí mi přišlo sympatické, včetně (byť ne nějak originálních) kopií dobových pohlednic Chomutova (plus).

Jídlení lístek průměrný, oči nepřecházejí, ale je z čeho vybírat. Obdivně si hvízdnu nad cenou za kompletní menu – pouhých 75 korun. Já si ale dávám sólo zapečené těstoviny s kuřecím masem a zeleninou (66.–). A tady někde začíná katastrofa.

První sousto a…Nic. Co to? Druhé… Nic. Dá se to popsat jedinou větou a berte ji doslova, nikoli jako novinářskou nadsázku. ABSOLUTNÍ ABSENCE CHUTI. Nechápejte to tak, že mi chuť jídla nevyhovovala. To jídlo nechutnalo VŮBEC NIJAK. Byla to hmota, kterou jsem strkal do úst, kousal a polykal. Nic víc.

Jídlo jsem dožvýkal, ale připadal jsem si jako hokejový fanoušek na stadioně, který by celé tři třetiny koukal do blba. Všechno se tu tak nějak odehrává, ale já z toho nic nemám.

Být to hnusný pajzl na kraji města, je to pětka. Tady bych si uměl představit chvíli posedět, pokecat, popít…

Ale na oběd? Ne. Moje známka: 4

MARTINA ZYKLOVÁ

Prostředí je tu celkem příjemné. Nevýhodou ale je, že celé prostory restaurace jsou kuřácké.

Když nám servírka přinesla jídelní lístek, byla jsem mile překvapená. Restuarace nabízela dvě meníčka, dvě polévky, tři denní nabídky a dvě hotovky. Vše za více než přijatelnou cenu.

Já si vybrala meníčko. To obsahovalo hovězí vývar se strouháním, moravského vrabce s houskovým knedlíkem a se zelím a dvě deci jemně perlivé minerálky. Za to všechno jsem při odchodu zaplatila 75 korun.

Polévka byla narozdíl od jiných restaurací opravdu teplá. Její slabou stránkou ale bylo to, že kuchaři ujela ruka se solí. Přestože v ní byly slušné kousky libového masa, zeleniny i strouhání, příliš soli výsledný zážitek zkazilo.

Hlavní jídlo nevypadalo špatně. Maso, na kterém mi nejvíc záleží, bylo výborné. Nebylo tučné a na talíři se jen rozpadalo. Bohužel knedlíky byly lehce oschlé a chuť mi totálně zkazilo zelí, které jinak miluji. Bylo totiž přespříliš zahuštěné. Posledních pár soust zelí, tedy vespod na talíři, se skládalo ze lžíce nepropražené mouky a pouhé trošky zelí.

Restaurace je sice příjemná, ale vadí mi kouření. Polévka dobrá, ale přesolená, hlavní jídlo průměrné, ale chuť kazí oschlé knedlíky a špatné zelí. Najedla jsem se za fajn peníz, ale výsledný zážitek je nejlépe průměrný.

Dávám tedy 2–.


ONDŘEJ TOPINKA

Při vstupu člověka praští lehký odér nevětrané hospody – onen nechvalně známý mix piva, cigaret a kdovíčeho. Pro mě první mínus. Usadili jsme se a zkoumáme interiér. Podnik není vyloženě nehezký, ale mě osobně se styl výzdoby nelíbí. Píšu si malý černý puntík a připomínám si, že oběd je o jídle a nikoliv o nástěnných policích s různorodou dekorací.

Objednávám kuřecí steak s hermelínem a bramborovými plackami a malé pivo. Z něj se nakonec stává světlo útěchy v temném koutě, protože přinesené jídlo je šíleně přesolené. Tolik soli jsem snad na talíři ještě neměl, a tak si píšu další puntík.

Jak jsem již psal dříve, hodnotit estetickou stránku jídla za 70 korun je skoro nevhodné, ale hroudy trojobalu mě na talíři vyloženě překvapily, protože jsem si nedovedl představit, k čemu asi tak patří. Pod vrstvou strouhanky se však skrývaly bramborové placky, a to byl další problém. Byly tuhé, chuťově nevýrazné – buď to bylo nastavené těsto na bramborový knedlík nebo bramborová kaše. Ze tří placek jsem jednu už ani neměl náladu pracně krájet a v mém imaginárním notýsku přistál další puntík.

Posledním problémem bylo prostředí – kouří se i v době oběda a ventilace si zjevně odskočila na polední pauzu. Další lahůdkou pro uši strávníka je poměrně hlasitě puštěné rádio a nepřetržitý táhlý zvuk, který vycházel možná z lednice, možná odjinud, ale nedal se ignorovat.

Po sečtení všech dílčích puntíků mi tak vychází poměrně slušná šmouha. Přidám-li fakt, že mi po jídle nebylo dvakrát nejlépe, nacházím se již na spodní části stupnice. Bohužel ani zmíněné pivo, které bylo opravdu dobře natočené, resty podniku nezachrání. Dávám 4.

Jak chutná v Restaurantu Firo vám? Diskutujte u článku.