Díla více než padesáti výtvarníků na jednom místě. Výstava, jakou Chomutov nepamatuje, se bude konat v Restauraci Republika na podporu Rosky. Ta drží ochrannou ruku nad lidmi s roztroušenou sklerózou. Prodaná díla jim pomohou s placením rekondičních pobytů.

Původně si spolek naplánoval menší výstavu prací svých klientů, aby si takto mohli přivydělat na cvičení, která kvůli své diagnóze nezbytně potřebují. Když se ale o jeho snaze dozvěděla Jana Tóthová z Jirkova, oslovila chomutovské a regionální umělce a shromáždila celou „armádu“ tvůrců.

„Získali jsme přes sedmdesát děl od více než padesáti výtvarníků. Akademický malíř Kamil Sopko věnoval grafiku, stejně tak i Josef Šporgy, Jitka Kůsová sošku a Jiří Němec kresbu. Od Daniela Černého a Martina Valiny, který je zaměřený na krásu Krušných hor, máme zase fotky,“ zmínila Tóthová některá ze známých jmen Chomutovska. Obraz věnovala i litvínovská malířka Sylva Prchlíková, oceňovaná za své naivní malby. Na výstavě pro Rosku ale ukáže jinou polohu své tvorby. Abstraktní malbu.

Fanshop Pirátů při svém otevření v roce 2012.
Z archivu Deníku: Vzpomínáte, jak vzaly stovky fanoušků fanshop Pirátů útokem?

Nejdražším obrazem je fantasy dílo Milana Tótha, jirkovského malíře, který se sám vypořádává s následky jiné vážné nemoci. Utrpěl mozkovou mrtvici. „Je to vlastně putovní obraz, který přináší radost. Před pěti lety vyhrál hlavní cenu na Bolebořském sympoziu, o dva roky později ho koupil kadaňský malíř Dalibor Vajnar a teď ho věnoval na výstavu pro Rosku, aby přinesl radost a štěstí někomu dalšímu. Získá ho ten , kdo věnuje 7,5 tisíce korun,“ uvedla k dílu svého muže Jana Tóthová.

Vystavené budou i práce v menší hodnotě. Kdo si může dovolit jen symbolický příspěvek, na toho čekají pohlednice s kresbami a magnetky s motivy stejných děl, která budou na výstavě. Jejich cena je jen 50 korun.

V případě, že by milovníci umění a podporovatelé potřebných skoupili všechna díla, přispěli by spolku částkou takřka 100 tisíc korun.

Maskot chomutovského zooparku v obležení dětí.
Rekordní léto. V chomutovském zooparku pokořili další hranici návštěvnosti

„Peníze chceme využít na rekondice. Cvičení je pro lidi s roztroušenou sklerózou nesmírně důležité, aby zůstala zachovaná funkce svalů a kloubů,“ vysvětlila předsedkyně chomutovské organizace Šárka Hniličková Vargová. „Dostáváme na něj státní dotaci, ta ale nepokryje veškeré náklady. Na jeden den rekondičního cvičení a člověka dostáváme kolem dvou set korun, stojí ale kolem tisíce korun, takže si rozdíl musí klient zaplatit sám. To si nemůže dovolit každý, proto bychom jim rádi situaci nějak ulehčili,“ vysvětlila.

Spolek sdružuje kolem dvaceti lidí s touto diagnózou. Jsou z Chomutovska, Mostecka a Lounska. Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění, které často postihuje mladé dospělé mezi dvaceti a čtyřiceti lety.

Vernisáž výstavy na podporu Rosky začne 23. září od 18 hodin v Restauraci Republika. Následně se přesune také do Galerie Kryt v Klášterci nad Ohří, kde bude v listopadu.

Ilustrační foto.
Studenti z Chomutova „pogrilují“ politiky. Na debaty zvou veřejnost