O značku, která je důkazem nejvyšší jakosti potravin a zárukou regionálního původu, se letos ucházelo 150 produktů od 45 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly kategorie Masné výrobky tepelně opracované, Pekařské výrobky a Ostatní.

Získala jí například Žatecká výběrová šunka či bramborové šišky s mákem od Karla Švambery z Lužic na Mostecku. Z Chomutovska žádný výrobek oceněn nebyl.

V tuto chvíli může značku Regionální potravina používat jednatřicet produktů z Ústeckého kraje. Z okresu je jediný zástupce cibule kuchyňská od Michala Ryšavého z Račetic (viz infobox dole).

Projekt má za cíl podpořit producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.

Logo Regionální potraviny Ústeckého krajeOceněná cibule
Pěstitel Michal Ryšavý z Račetic získal ocenění za svou cibluy hned v prvním roce udělování, tedy v roce 2011. Značka je na čtyři roky. Cibule kuchyňská - odrůda ALICE, je tradiční zeleninou pěstovanou v obci již od roku 1970. Je silně aromatická s velkým obsahem éterických olejů, minerálů a vitamínů. Cibule se pěstuje na 30 ha, na části se pěstuje cibule bílá ALBION, červená RED BARON a oválná cibule OVA. U spotřebitelů je o tuto kvalitní cibuli velký zájem, neboť je možno ji skladovat od září do září příštího roku