Chce zpřísnit tresty pro recidivisty, ale musí překonávat už třetí legislativní překážku. Teď čeká chomutovskou poslankyni Ivanu Řápkovou (ODS) ta poslední. Její návrh zákona vetoval prezident Václav Klaus, poslanci ho ale můžou přehlasovat.

Řápkové novela zavádí do zákona za opakované přestupky nový trest zákaz pobytu. Jeho porušení už by byl trestný čin, tedy s daleko větším dopadem na pachatele. Míří hlavně proti prostitutkám, drobným zlodějíčkům či násilníkům, kteří si z pokut za přestupky nic nedělají.

Prezidentovi se to nelíbí. „Trest zákazu pobytu za pouhý přestupek považuji v kontextu českého práva za nepřiměřený, konkrétní ustanovení novely za nedomyšlená a neodpovídající proklamovaným záměrům navrhovatelů," zkritizoval změnu zákona ve svém tiskovém vyjádření Václav Klaus. „Zákazem pobytu obec svůj konkrétní problém nevyřeší, jen ho dočasně přesune k sousedům," míní navíc prezident.

Přidal se tak ke kritikům, kteří již dříve novelu označili za zmatečnou a protiústavní, protože svoboda pohybu a pobytu patří k základním lidským právům.

Pravda je, že návrh se původně nelíbil ani vládě. Když ho ale tým kolem bývalé chomutovské primátorky přepracoval, našel v poslanecké sněmovně podporu. Pak ho ovšem vrátil Senát. Ten ale poslanci přehlasovali. Teď budou muset to samé udělat proti prezidentskému vetu.

Výroky prezidenta Řápkovou mrzí, jak napsala Chomutovskému deníku. Prý i proto, že se o situaci třeba v Ústeckém kraji mohl sám přesvědčit při nedávné návštěvě. „Z připomínek jednoznačně vyplývá, že je zcela jiný pohled a přístup nás, kteří jsme problematiku řešili osobně a máme dlouholeté praktické zkušenosti, od těch, kteří jen teoretizují," naznačila, jaké problémy lidí musela řešit coby primátorka Chomutova.

Výtku, že trest zákazu pobytu za pouhý přestupek je nepřiměřený, nebere. „No, kdyby odpůrci zákona byli vystaveni tomu, že budou negativně a opakovaně dotčeni přestupky pachatele, který je fakticky nepostižitelný, zcela jistě by svůj postoj změnili," je přesvědčená.

Poslancům se novela zákona dostane zřejmě hned na začátku září, po parlamentních prázdninách. Pro přehlasování prezidentského veta potřebuje podporu 101 poslanců a šanci rozhodně má. „Po vrácení zákona ze senátu byl zákon odhlasován hlasy 105 poslanců, a proto předpokládám, respektive doufám, že zákon bude opětovně schválen i po prezidentském vetu," věří Ivana Řápková.

Zákon o přestupcích: Václav Klaus versus Ivana Řápková

Ve čtvrtek 26. dubna 2012 pokračovala návštěva prezidenta ČR Václava Klause v Moravskoslezském kraji. Odpoledne navštívil Budišov nad Budišovkou na Opavsku, kde se setkal s obyvateli a představiteli měs­ta.Václav Klaus: „Trest zákazu pobytu za pouhý přestupek považuji v kontextu českého práva za nepřiměřený."
Ivana Řápková:
„Kdyby odpůrci zákona byli vystaveni realitě, že budou negativně a opakovaně dotčeni přestupky pachatele, který je fakticky nepostižitelný, zcela jistě by svůj postoj změnili."

Václav Klaus: „Zákazem pobytu obec svůj konkrétní problém nevyřeší, jen ho dočasně přesune k sousedům"
Ivana Řápková:
„Na základě analýzy vybraných přestupků všech statutárních měst zhruba 50% pachatelů má jiný trvalý pobyt než je město, kde páchají přestupky. Navíc je možno uložit zákaz pobytu nejen v celé obci, ale také v její části, kde pachatel nemá trvalý pobyt."

Václav Klaus: „Zákaz pobytu pro takto trestané může mít nezanedbatelné následky může jim znemožnit rodinný život, zaměstnání či péči o vlastní nemovitost."
Ivana Řápková:
„Výtka, že pachatel, kterému bude uložen až tříměsíční zákaz pobytu, nebude moci chodit do práce, je více méně úsměvná. Ti, co opakovaně páchají přestupky a závažně a úmyslně narušují veřejný pořádek a kradou, většinou nepracují. A pokud by náhodou pracovali, bylo by jim umožněno vydáním povolení se v rámci nutné osobní záležitosti do práce dostavit, pak by tato sankce ztratila své opodstatnění a vůbec by nebyla ukládána. Na druhou stranu u lidí, kteří pracují a dostanou pokutu, je zajištěno mzdou, že sankce je vždy vymožena. Z čehož vyplývá, že každý kdo pracuje, raději přestupky úmyslně a opakovaně páchat nebude, neboť je sankcí dosažitelný. Zákaz pobytu tedy logicky bude směřovat proti notorickým pachatelům přestupků jež ve většině případů dlouhodobě nepracují."