Není to žádné překvapení. Zatímco dvě političky z vládních stran, Ivana Řápková (ODS) a Patricie Kotalíková (TOP09) za současnou vládou stojí, hlas Jaroslava Krákory (ČSSD) rozhodně nezíská.

Vládní krize po rozpadu poslaneckého klubu Věcí veřejných dospěje dnes do rozhodujícího bodu. Vláda žádá o důvěru poslaneckou sněmovnu, kde zasedají i tři zástupci Chomutovska. Jak krizi vnímají a jak budou hlasovat?

Shodnou se na jedné věci když mají označit současnou situaci, nemohou použít žádné kladné přirovnání. „Současná politická situace je velice nepříjemná," říká Ivana Řápková. „Neustálé dohadování způsobuje nestabilitu, která nevytváří patřičný prostor, abychom mohli řešit konkrétní problémy ve prospěch naší země a našich občanů. Nedivím se pak, že důvěra občanů v politiku klesá."

V pátek vládu podpoří. „Domnívám se, že je potřebné, aby přijaté reformy začaly fungovat a ukázalo se, že jejich přijetí bylo správné," říká Řápková a dodává: „pro vládu budu hlasovat i proto, že alternativa vládnutí levice s komunisty v zádech je pro mne nepřijatelná."

Také Patricii Kotalíkové vadí, že současná politická situace odvádí poslance od faktické práce. „Proto považuji za podstatné situaci co nejdříve uspokojivě vyřešit a věnovat se nadále plnění programových priorit," dodala. V pátek prý vládu podpoří, stejně jako jí vyjádřila podporu při prvním hlasování o důvěře. „Předpokládám, že vláda předstoupí před Poslaneckou sněmovnu s totožnými prioritami jako doposud, o jejichž správnosti jsem přesvědčena," vysvětluje.

To Jaroslav Krákora, jehož ČSSD je v poslanecké sněmovně v opozici, reagoval stručně. „Situaci vnímám smutně, protože tahle vláda si důvěru občanů ani mojí nezaslouží," nechal se slyšet. I v otázce hlasování měl jasno. „Budu hlasovat proti důvěře."