Nalezen byl v tůni na Radovesické výsypce nedaleko Bíliny na Teplicku. Podle unijních předpisů platí zákaz chovu tohoto druhu v zajetí a populace v přírodě je nutné potlačit. Na výsypce spravované Severočeskými doly se ale těmto rakům daří. 

Největší jedinec měřil 12 centimetrů. Není pochyb o tom, že raka tu do přírody někdo vypustil záměrně. „Doly poskytují veškerou součinnost orgánům ochrany přírody, Krajskému úřadu Ústeckého kraje a Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. Ve spolupráci s odborníky z agentury a České zemědělské univerzity přijaly příslušná opatření, která mají postup šíření nežádoucího raka omezit a zabránit ohrožení domácí fauny,“ uvedl mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký.

Ilustrační snímek.
Horská služba je na zimní zásahy připravená. Má za sebou i náročné léto

Vzhledem ke způsobu rozmnožování raka mramorovaného stačí k založení nové populace jediný uniklý či vypuštěný jedinec. „Z jeho neoplozených vajíček se vyvinou malí ráčci. Ti jsou už po pěti měsících života schopni produkovat vajíčka. Zimu u nás v nevymrzajících vodních plochách přežijí,“ připomněl Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Zoologové upozorňují, že vzhledem k invaznímu šíření druhu a rizikům plynoucím z přenosu račího moru tímto druhem jde o živočicha vysloveně nežádoucího. Zdůrazňují nebezpečí vyplývající z introdukcí jakýchkoli nepůvodních organismů a vyzývají veřejnost, aby se takových akcí vyvarovala. Zároveň žádají rybáře, aby na území Severočeských dolů postupovali s maximální opatrností a prováděli dezinfekci nástrojů, náčiní a všech předmětů přicházejících do kontaktu s vodou před a po jejich použití, aby k rozvlečení račího moru nedošlo.

Rak mramorovaný se mezi akvaristy těšil velké oblibě. Po zákazu jeho chovu někteří zřejmě tyto raky vypustili do volné přírody.

(lk, dv)

Sociální bydlení. Ilustrační snímek.
Nájemníci obsazují nové sociální byty v Chomutově. Nákup má pokračovat