„Skočila jsem si jen do lékárny," dušovala se mladá žena policistům, kteří čekali u jejího auta, a v ruce přitom držela sáček s čerstvými rohlíky. Útroby jejího vozu s velkou otevřenou kabelkou na sedadle spolujezdce přímo vyzývaly k návštěvě zloděje. Takové malé odskočení ji tak mohlo vyjít pěkně draho.

„Lidé si stále nedávají na své věci pozor a nechávají je vystavené v autech, když jdou nakupovat. Vůbec si neuvědomují, že pro zloděje je vypáčení bočního okénka otázkou několika vteřin," informuje mluvčí chomutovské policie Marie Pivková, která ve středu s dvěma policisty z jirkovského oddělení obešla dvě parkoviště u supermarketů při preventivní akci „Auto není trezor". Šlo o plochy u jirkovského Tesca a v obchodní zóně v Otvicích.

Stačil letmý pohled do aut a policisté objevili kožené bundy, kufry s nářadím, tašky s nákupy, kabelky, značkovou košili a další a další věci, díky kterým by si zloději přišli na tisíce korun.

„Zkoušeli jsme nechat majitele těchto aut vyvolat na informacích v supermarketu, abychom je na problém upozornili, většinou ale nikdo nepřijde, takže jim dáváme alespoň letáčky s upozorněním za stěrač," říká policista Václav Kusbach. „Asi nejkurióznější případ jsme měli, když na parkovišti zloděj vypáčil okénko a ukradl plato vajec," dodává.

„Lidé si neuvědomují, že nenechavce přiláká třeba i prázdná taška, on totiž nemůže vědět, že tam není něco, co se nedá zpeněžit. Měli jsme také případ ženy, která kradla z aut plyšáky," upozorňuje Pivková. „Také by si měli dávat pozor při nakládání nákupu do auta, velmi často se stává, že položí peněženku nebo kabelku na sedadlo auta, otočí se, nakládají nákup a mezitím jim hbitý zloděj cennosti odcizí. Jako včera v Jirkově. Paní takto přišla o kabelku s věcmi za šest a půl tisíce."

Zloději se ale nezaměřují jen na parkoviště u supermarketů, vyhledávaná jsou sídlištní parkoviště a odstavné plochy u míst, kam se chodí sportovat.

Díky preventivním akcím policistů a zvýšením počtu hlídek na parkovištích se zatím daří tuto trestnou činnost snižovat. Od roku 2009 je tak počet vykradených aut každoročně o několik desítek nižší. Lidé by ale přesto měli být obezřetní, většinu těchto trestných činů totiž páchají recidivisté.

Soňa Šímová