Větší akce, na kterou by dorazily stovky dobrovolníků ochotných darovat kostní dřeň, tu ještě nebyla. Do Spořic na Chomutovsku i Miletína v okrese Jičín dorazí nejméně osm set lidí, kterým mobilní lékařský tým pražského IKEMu odebere krev. Kdokoli z nich může zachránit život třináctiletému Matěji Kučerovi z Miletína, jemuž lékaři diagnostikovali leukémii.

Celé to začalo nenápadně. Před rokem a půl Matěj onemocněl, a tak s ním táta Jan Kučera zašel k lékařce. Očekával, že dostane základní rady jak léčit virózu. „Mysleli jsme, že tam jdeme s chřipkou, odešli jsme ale s leukémií,“ zavzpomínal Jan Kučera na den, od kterého se datuje neustálý strach rodičů o život Matěje. „Doktorka ho precizně vyšetřila, nahmatala zvětšenou slezinu a pro jistotu nás poslala na krev. Už odpoledne volala, ať hned přijedeme do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde na něj čekaly kapačky. Matěj měl z toho šok, nechápal to a brečel,“ líčí táta.

Milan Tóth při rehabilitaci
Nadační fond je v úžasu: za tři dny se lidé složili na motomed

Po Hradci Králové následovala nemocnice v pražském Motole, chemoterapie a omezení, na která nebyl mladý sportovec připravený. „Nejvíc Matěje ranilo, že nemůže hrát fotbal, do kterého je blázen stejně jako já,“ vysvětlil Jan Kučera. Protože je sám rozhodčím a trenérem přípravky, syna bere s sebou, aby trávil čas v prostředí, které mu dělá dobře. Matěj stále chodí do školy, ačkoli mu bývá zle, bere léky a čeká, zda se najde vhodný dárce kostní dřeně, díky kterému by získal zpět pevné zdraví.

Třináctiletý Matěj čeká na vhodného dárce kostní dřeně. Stovky dobrovolníků proto dorazí do Spořic na Chomutovsku, kde se odběr 20. dubna odehraje.Zdroj: archiv rodiny Kučerových

Třináctiletý Matěj čeká na vhodného dárce kostní dřeně. Stovky dobrovolníků proto dorazí do Spořic, kde se odběr 20. dubna odehraje.  Foto: archiv rodiny Kučerových

To se také stalo největší výzvou pro jeho otce, který oslovuje lidi ve svém okolí a vozí je do fakultní nemocnice na odběry krve. Nakonec zorganizoval i návštěvu mobilního týmu expertů IKEMu přímo v Miletíně. Proběhne 27. dubna a už teď má v plánu tam přijít téměř pět set lidí.

Vedle toho se uskuteční 20. dubna odběry také ve Spořicích, ačkoli jsou od bydliště Matěje přes dvě stě kilometrů vzdálené. Jak se to stalo? „Všiml jsem si výzvy na facebooku a řekl si, že by bylo fajn vyslat do Miletína dvě auta přátel. Jenže to ztroskotalo kvůli vzdálenosti,“ vysvětlil Stanislav Duchek ze Spořic. Situace Matěje a jeho rodiny ho oslovila natolik, že chtěl tedy zorganizovat návštěvu dvaceti dobrovolníků v nejbližším odběrném místě, které je v Kadani. „A IKEM mi řekl, jestli seženete alespoň padesát lidí, přijedeme za vámi kamkoli,“ doplnil. Už teď má 330 zájemců a věří, že jich do Spořic dorazí ještě víc. „Chtěli bychom, aby jich přišlo alespoň pět set. Čím víc, tím líp, protože zrovna pětistý může být ten pravý,“ dodal.

Čím víc, tím větší šance

Zájem zcela cizího člověka z jiného kraje Jana Kučeru ohromil. „Oslovil mě, že by podobnou akci, jako je u nás, uspořádal ve Spořicích, pustil to do světa a začal shánět lidi. Vlastně jsme teď kamarádi, i když se prvně uvidíme až ve Spořicích,“ prozradil Jan Kučera. Na tamní akci, která se uskuteční ve spořickém penzionu pro seniory od 13 do 18 hodin, přijede i s Matějem.

Vyjížďky pražského IKEMu do terénu nejsou až tak neobvyklé. „Tentokrát ale půjde o historicky největší akci,“ ocenila koordinátorka českého registru dárců krvetvorných buněk Praha IKEM Gabriela Hošková. Ve Spořicích a v Miletíně se má totiž sejít 800 až tisíc dárců. „Ta čísla nám dělají ohromnou radost a doufáme, že se podaří najít vhodného dárce kostní dřeně,“ doplnila.

Hráči a jejich malý hrdina Péťa
Hráči nemocnému Péťovi vydělali na čtyři pobyty v lázních

Vstupní vyšetření jsou podle jejích slov snadná a krátká. „Trvají jen deset minut, přitom mohou zachránit život,“ upozornila. Zúčastnit se mohou lidé od osmnácti do čtyřiceti let. Vyplní dotazník a zdravotníci jim pro následnou analýzu odeberou malé množství krve.

Další zájemci o zápis do registru dárců kostní dřeně se mohou hlásit na facebooku Jana Kučery či Stanislava Duchka nebo na mailu s.duchek@centrum.cz. Pomoci mohou nejen Matějovi, ale i dalším nemocným. Více potřebných informací je na webových stránkách darujzivot.cz a facebookových stránkách Český registr dárců krvetvorných buněk.