Hodí vám záchrannou síť

Cílem zájmu sociálních pracovnic jsou děti a mládež od narození do 18 let. Těm by chtěly umožnit žití a vyrůstání v příjemném a harmonickém prostředí. Různé nelehké dětské osudy jsou denním chlebem šestnácti sociálních pracovnic chomutovského magistrátu. „O jejich pomoc může požádat každý občan Chomutova, Jirkova a dalších spádových obcí, který má podezření z týrání, zneužívání nebo zanedbávání dětí. Poskytnou i radu při řešení konfliktů v rodině a děti samotné se na ně mohou obrátit i bez vědomí rodičů," představuje záchrannou síť náměstek primátora Martin Klouda. Sociální pracovnice pomáhají všem, kdo o pomoc požádá, ale i těm, o kterých se dozví prostřednictvím vlastní preventivní péče, vyhledávání nebo oznámení.

Každodenní život přináší různé situace, ve kterých dítě i dospělý potřebují pomoc. Někdy postačí rozhovor, rada, zkontaktování odborníků, jindy je zapotřebí trvalejší péče, dlouhodobé řešení problémů nebo umístění do ústavního zařízení.

Pomohou i večer či o víkendu

Většina práce sociálních pracovnic se odehrává v terénu. Navštěvují rodiny, ale i děti v dětských domovech či v ústavech, mladistvé ve věznicích, účastní se výslechů na policii, zastupují děti u soudů nebo notářství, podávají zprávy, návrhy, spolupracují se školami, nemocnicemi, ústavy, poradnami. „Naše práce není jednoduchá, obvykle musíme řešit problémy a vyostřené konflikty v rodinách, kde hájíme zájmy nezletilých dětí, což ne všichni zúčastnění dospělí berou na vědomí. Smyslem naší práce je pomoc dětem," popisuje náročnou práci vedoucí odboru sociálních věcí Kamila Faiglová. Samozřejmostí je i nepřetržitá pracovní pohotovost, aby bylo možné chránit děti nejen v úředních hodinách, ale i večer a o víkendech.

Nová výslechová místnost v Kadani. Na snímku dětská figurantka Andrea Lavičková se sociální pracovnicí Petrou Manasovou. V zájmu dětí a ochrany jejich křehkých duší vznikl na magistrátu před více než dvěma roky speciální pokojíček. V něm se odehrávají pohovory s týranými, zneužívanými, zanedbanými nebo i stresovanými dětmi. Je to příjemné, barevné, klidné místo, ve kterém se děti uvolní, mohou si pohrát a samotný pohovor či výslech pro ně není tolik nepříjemný. „Po roce užívání pokojíčku jsme šli ještě dál a dovybavili jsme jej záznamovou technikou, abychom minimalizovali dopad na dětskou psychiku tím, že již nemusí děti vypovídat opakovaně u soudu," řekl náměstek Klouda. Technika totiž umožňuje, aby pohovoru byli ve vedlejší místnosti přítomni kromě sociálních pracovnic i vyšetřovatelé, policisté, soudci a státní zástupci, nerušeně pokládali doplňující dotazy a vyhotovený záznam pak slouží i pro jednání soudu. Děti tak o nepříjemných zážitcích mluví pouze jednou, což je pro jejich psychiku mnohem lepší.

V péči sociálních kurátorů je i mládež od 15 do 18 let. Především jim jsou určené přednášky o domácím násilí nebo syndromu týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte. Získané informace pomohou nejen k odhalení takových případů, ale jsou také výchovou k rodičovství nové generace.

Kurátoři mládeže pracují s mladistvými, kteří zanedbávají školní docházku, nepracují, požívají alkohol a návykové látky, živí se prostitucí, ohrožují občanské soužití nebo utíkají z rodin či ústavů. „Pro dvacet mladých organizujeme dvakrát ročně víkendové pobyty, ve kterých sociální kurátoři navazují s mládeží bližší kontakt a prevencí zabraňují dalšímu závadovému chování," dodala Faiglová.

Autorka: Šárka Schönová