Do České republiky se potřetí v posledních sto letech vrátila prohibice. Lidé to zatím berou spíše s humorem: „Jsme národ pivařů, tak to snad vydržíme," říká Jan Kobík z Chomutova. Hospodským však již po prvním víkendu po vyhlášení prohibice chybí na účtech tisícovky.

„Budu muset dát neplacené volno své recepční. Přijde mi jen polovina lidí, a to jen na pivo. Denně tak přijdu zhruba o tisíc korun," stěžuje si Jana Kučerová z Penzionu Sport. Ztráty ale počítají všichni. Majitele chomutovského Live baru jsme potkali právě, když na vývěsní tabuli vyměňoval nápojový (alkoholový) lístek za nabídku mléčných koktejlů. „Jen za víkend jsem přišel o desítku," svěřil se jeho majitel Pavel Popovič.

„Něco jiného je to pro ty, co mají vlastní hospodu. Já platím nájem a živí mne to," pokračuje Popovič. Na pivu si vydělá jen pět korun a tím si na pronájem nevydělá. „Už o víkendu tu bylo málo lidí. Z prohibice měli srandu a nezbylo jim než pít pivo a patnáctiprocntní patoky. Doufám, že nebudou mít cukrovku," shrnuje a zatím se snaží brát vše s humorem.

Pro majitele hospod a restaurací je teď největším nepřítelem nejistota. „Ani nevím, co bude s nakoupeným alkoholem. Byl bych pro, aby přišla kontrola, vše prohlédla a mohl jsem začít prodávat," hodnotí.

Naštvaní jsou především štamgasti. „Nemůžu si dát své oblíbené pití. V pátek jsem tady byl, ale v sobotu jsem zůstal doma. Jsem spíš pivař, ale panáka si dám," říká stálý návštěvník Live baru Billy.

Anketa: Jak jste prožili prohibiční víkend?

Taťána Gnatyková, 21 let, Chomutov
Tvrdý alkohol pijeme jen na oslavách a právě tento víkend měla mamka narozeniny. Normálně by si dala návštěva vodku, ale bylo jen víno. Prohibice se mne dotkla jen částečně.

Petr Šnajdr, 33 let, Chomutov
Pil jsem dál, většinou ale jen pivo. Tvrdého alkoholu jsem se bál. Normálně ale raději piji vodku. Byl jsem pařit v Roxy, bylo tam normálně narváno, ale tržby byly určitě menší.

Kateřina Laušmanová, 31 let, Otvice
Tvrdý alkohol nepijeme vůbec. Jen když si jdeme sednout, a to je výjimečně. Teď o víkendu jsme byli, ale jen na kole a vůbec mi to nevadilo.

Alžběta a Jan Kebrlovi, 74 a 76 let, Chomutov
Nás se prohibice vůbec netýká. Pijeme jen pivo a víno. Samozřejmě, že se nás aféry kolem alkoholu neminuly. Umřelo tolik lidí. Nemuselo to být, kdyby se lépe sledoval černý trh.

David Rola, 37 let, Chomutov
Tenhle víkend jsme strávili v klidu doma. Nijak se nás to nedotklo. Pijeme jen pivo a víno.

Klára, 22 let, Chomutov
Na prohibici jsme připravení. Doma máme dost zásob.

Petr Hajnovič, 27 let, Chomutov
Víkend jsem strávil v práci. Je mi to celkem jedno, za chvíli prohibice skončí.