Soudce Ivan Novák, který má případ na starosti, se nad policejními informacemi začal obávat, že by bývalý starosta mohl utéct. A podle zákona nechal raději Alexandra Nováka zadržet a dopravit do vězenice. 

Co ale vlastně vedlo k obavám z útěku? Podle soudce bylo takových náznaků více. „Měli jsme například informace, že měl nastoupit do nemocnice. Potřebovali jsme mu doručit určitou písemnost, ale jeho obhájce nám odmítl sdělit, kde se nachází," uvedl pro Chomutovský deník soudce Novák. Už to podle něj vzbuzovalo pochybnosti.

Jenže Alexandr Novák byl pod dohledem zjevně více, než si myslel. A to i za oceánem. Policie totiž jeho počínání sledovala i v USA, kde se měl v březnu několik dní zdržovat. Policejní prezidium pak upozornilo chomutovský soud.

Ten tak získal mimo jiné záznamy o Novákových nákupech v Miami na Floridě. Podle informací Chomutovského deníku si tam koupil motorku Harley Davidson (o Novákovi je známo, že má pro auta a motorky slabost) a především firma s jeho majetkovou účastí začala skupovat další nemovitosti. „Z jeho obchodní činnosti v USA a ve spojení s dalšími informacemi vyplynula obava, že by mohl uprchnout nebo se bude skrývat. Proto jsem vydal příkaz k dodání do výkonu trestu," dodal soudce Novák.

Deník Aktuálně.cz nad to zjistil, že se v České republice bývalý senátor části majetku zbavil. Podle informací z katastru nemovitostí prodal své pozemky v Nové Vsi v Horách na Mostecku.

Podle něj podléhají policejní informace utajení, proto nemůže sdělit další podrobnosti. Zřejmě se ale on i policisté obávali, že si Novák připravuje půdu pro útěk. „Jak je ale známo, některé státy USA pro tuto trestnou činnost odsouzené nevydávají a Florida mezi ně patří," dodal soudce další důvod, proč bylo třeba bývalého starostu Chomutova zadržet v České republice.

Jak tomu dodal server Lidovky.cz, podle ministerstva spravedlnosti má Česko s USA uzavřenu mezinárodní smlouvu o vydávání osob k trestnímu stíhání či výkonu trestu odnětí svobody, která platí pro všechny státy federace. Postupu soudu však rezort rozumí. "Vydání z cizího státu je v drtivé většině případů velmi komplikovaný a časově zdlouhavý proces. Je tedy pochopitelné, pokud se například soud snaží zamezit tomu, aby takový proces musel nastat, zvláště má-li informace, že hrozí útěk dotčené osoby," podotkla mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Alexandr Novák nyní po úterním zatčení sedí ve věznici Pankrác, kde by si měl odpykat čtyřletý trest za přijetí úplatku.