Eurocamp v Kalku jako jediný ze sedmačtyřiceti táborů v Ústeckém kraji neprošel bez újmy hygienickou kontrolou. Pouze zde byli nuceni hygienici udělit pokutu. Kuchař totiž skladoval prošlé potraviny.
„Letos jsme zjistily závady zatím pouze na jednom táboře v okrese Chomutov, a to ve stravování. Nařídili jsme likvidaci potravin s prošlým datem spotřeby a udělili jsme kuchaři blokovou pokutu tisíc korun,“ potvrdila Deníku Simona Gunarová, vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.
Prošlé potraviny nebyly pro děti
Podle všeho se nejednalo o potraviny, které by se měly servírovat dětem na stůl. „O prošlé věci se určitě nejednalo,“ tvrdí kuchař z Eurocampu v Kalku Miroslav Plaček. „Číšník měl v mrazáku své maso. To si pak odvezl,“ dodává informace přímo z kuchyně.
Také chomutovská hygienická stanice potvrdila, že došlo k nápravě. V kuchyni se vše vyčistilo, uklidilo a rozdělilo podle norem.
Další kontroly už bez problémů
Problém se podle místních hygieniků vyskytl již v červenci, tedy v době, kdy tábor začínal. Od té doby zde byli hygienici na kontrole třikrát a pochybení již nenašli. Naposledy se přitom kontrolovalo minulou středu. Hygienička zkontrolovala jídelníček i skladovací prostory. Tisícikorunou tedy kárání hygieniků skončilo.
Podle Gunarové jsou nejčastější nedostatky na dětských táborech právě ve stravování, v potřebné dokumentaci k ohlášení táboru a v neposlední řadě v posudcích zdravotní způsobilosti dítěte.
V Ústeckém kraji letos hygienici evidují na dvaasedmdesát táborů, na kterých od školních povinností odpočívá pět a půl tisíce dětí. Na zbylých pětadvacet táborů si hygienici posvítí ještě do konce prázdnin.
Hygienická stanice přitom eviduje jen tábory na kterých je více než pětadvacet dětí a účastní se jich mládež do patnácti let. Na Chomutovsku jsou letos takové jen čtyři tábory, v sousedním Mostecku je jich pět a na Lounsku mohou děti dovádět celkem na osmi táborech.