Ohrádka s kobercem, uprostřed stolky, židličky, pastelky, omalovánky a kostky. Ale hlavně čtyři malé copaté slečny a čtyřletý kluk, kteří se koušou do špičky jazyka, aby nepřetáhli při vybarvování. Jsme v Klubu předškolního vzdělávání Džanel, který ve čtvrtek otevřela obecně prospěšná společnost Člověk v tísni v Nerudově ulici v Chomutově.

Přechodná stanice

„Jmenuju se Robík, jsou mi čtyři, jsem z Chomutova a chodím do školky," odrecitoval jedním dechem jeden z prvních návštěvníků klubu, když se měl představit. S tou školkou to je ovšem jinak. „Byli jsme u zápisu, ale protože má Robík hyperaktivitu a je slepý na očičko, dávala jsem žádost o přijetí do speciální školky. Jenže je tam narváno, tak nám řekli, že máme počkat. Zavolají nám, až se uvolní místo," vysvětlila maminka Pavlína Syblíková. Proto ji potěšilo, že může Robík dočasně docházet sem.

Přesně toto je cílem nově otevřeného klubu: zabavit a naučit, co je třeba, děti, které z nějakého důvodu nechodí do školky. Nese sice jméno Džanel, což je romské slovo, které znamená „vědět", nemá ale sloužit jen romským dětem, jak upozorňují koordinátorky z Člověka v tísni. „Smyslem není segregace," upozornila Markéta Dolejší. „Předškolka má být hlavně přechodnou stanicí, kde se děti naučí vše, co mají předškolní děti umět a neměly pak potíže se zařazením do mateřské školky či školy," dodala.

Terénní pracovníci vyzvali především rodiny, které to nejvíc potřebují, aby tam děti přihlásily. „Oslovili jsme ty, co žijí ve Vodní ulici, kde jsou sociální byty a pak také v Tovární, kde bydlí hodně maminek s dětmi, které prošly azylovým domem. Z Dukelské k nám také bude docházet jeden chlapeček," přiblížila Dolejší.

Výlety a besedy

Děti se budou v klubu scházet dvakrát týdně: ve středu a ve čtvrtek od 8:30 do 12:00 hodin. Na programu bude každé ráno volná zábava a poté nastoupí řízená činnost, učení, cvičení, povídání.

Spolu s rodiči a pracovníky Člověka v tísni budou navíc podnikat víkendové výlety. „Například s dětmi z jirkovského Džanelu, kde klub s úspěchem funguje už tři roky, jsme byli na kozí farmě, hradě Hasištejn a chodili jsme s nimi do solné jeskyně," jmenuje koordinátorka. Rodiče se také mohou účastnit besed.

Do klubu se vejde osm dětí, Člověk v tísni ale plánuje, že by prostory v Nerudově ulici rozšířil rekonstrukcí, aby mohl přijmout více děti. Další informace získají zájemci na telefonu: 734 428 150.