Na zaplacení pokut nabídl svůj první primátorský plat. Když svůj záměr vyhlašoval, sám přesně nevěděl, kolik to bude peněz. „Snad mi něco zbyde, také musím živit rodinu," usmíval se. Vážněji pak dodal, že šlo o desítky lidí a pokuty magistrát uděloval mírnější. „Úředníci byli k lidem velkorysí a udělovali pokuty v nižší úrovni," komentoval fakt, že pokuta mohla být až třítisícová.

Jak později novináře informovala mluvčí Šárka Schönová, tresty padaly opravdu mírnější. Osmadvacet lidí dostalo pokutu dvě stě korun, dalších patnáct o stovku vyšší. Dohromady je to zhruba deset tisíc korun. To znamená, že kdyby se přihlásili úplně všichni pokutovaní, primátor by přišel asi o šestinu svého hrubého platu.

Navíc ve třiceti případech magistrát vyřešil přestupky okolo petice jen napomenutím a většinu jich dokonce odložil. „Pro mnoho lidí ale může být i několik stovek korun citelný zásah do rozpočtu, nehledě na to, že je vyděsí už úřední obsílka z magistrátu," myslí si Černý.

Připustil, že úředníkům nezbývalo nic jiného, než řízení zahájit a postupovat podle zákona. „Nechci ale, aby se lidé napříště báli něco podepisovat a angažovat se. Je to takové malé gesto nebojte se, vyjádřete se, podepisujte petice," dodal primátor.

Pokutovaní lidé se mohou hlásit na e-mailové adrese primator@chomutov-mesto.cz nebo přímo v kanceláři primátora.

Podepsali dvakrát nebo vyplnili špatněÚředníci potrestali za přestupek ty, kteří petici podepsali opakovaně nebo uvedli nepravdivé údaje. To je podle zákona přestupek. Hrozí za něj pokuta až 3000 korun. Na chyby přišli úředníci při kontrole petice požadující referendum o zákazu hazardu. Tajemník úřadu Theodor Sojka už dřív řekl, že je povinností úřadu tyto přestupky projednat. Petici loni organizovala iniciativa Nechceme žít v Palermu, angažovali se v ní i lidé z koaličního hnutí PRO Chomutov. Referendum se nakonec nekonalo, město totiž hazard zakázalo vyhláškou.