„Tak to se vám fakt povedlo," usmíval se člen prezidentské ochranky. K pokladně Červeného Hrádku přišel zkontrolovat dárek pro Miloše Zemana šedesáticentimetrovou loutku prezidenta. „A můžu si ji vyfotit?" vrátil se ještě za chvíli.

Pracovníci Červeného Hrádku, kde prezident Miloš Zeman končil svou návštěvu kraje, připravili pro hlavu státu opravdu zajímavý dárek. Má i svou symboliku podobné loutky jsou k vidění v jedné ze stálých expozic na Červeném Hrádku. Jen s pohádkovou tématikou. Teď jejich autorka Miluše Hájková místo hastrmana či Trautenberka vyrobila prezidenta (více v rozhovoru vpravo).

Protože prezidentův tým se o dárku dozvěděl až na místě, museli ho členové ochranky ještě zkontrolovat. „Jsou v tom nějaké kovové věci?" vyptával se jeden z bodyguardů, který loutku důkladně prohlížel. Později přivolal i psovoda se psem a chvíli postavičku kontrolovali za zavřenými dveřmi. Když zjistili, že je nezávadná, na památku si ji ještě s úsměvem vyfotili na mobil.

A co na to Miloš Zeman? Obličej se mu rozzářil. „Není to první moje loutka, kterou jsem dostal, ale je první , která nemá nitky, za které by mě někdo tahal a mohl tak se mnou manipulovat," nechal se slyšet milovník bonmotů.

„Zemana jsem měla za den"

Na snímku vlevo šedesáticentimetrová figurka Miloše Zemana, kterou vyrobila Miluše Hájková, vpravo prezident České republiky na reálné fotografii.O výrobu loutky prezidenta Zemana požádali pacovníci Červeného Hrádku Miloslavu Hájkovou tři dny před návštěvou prezidenta. To pro ní nebyl žádný problém, měla ho ještě rychleji…

Tři dny, nebyl to pro vás šibeniční termín?
Já se výrobou loutek podle fotografií živím přes patnáct let, takže to problém nebyl.

Jak jste loutku prezidenta pojala?
V podstatě jako karikaturu, to znamená, že hlava je v poměru k tělu větší než je obvyklé.

Zdůraznila jste nějaké rysy?
Ano, pan prezident je charakteristický třeba tím, že má mírně do strany nakloněnou hlavu.

Snažila jste se být aktuální?
Určitě, to třeba dokazuje hůlka v jeho ruce kterou v poslední době používá.

Byl prezident Zeman vaše první známá osobnost kterou jste dělala?
To ne, třeba k sedmdesátým narozeninám jsem dělala loutku Jiřiny Bohdalové, ale i další osobnosti jako Václava Klause a jeho ženu, Václava Havla či Karla Schwarzenberga.

Vybírala jste dlouho pro předlohu fotografii prezidenta?
Hledala jsem na internetu, několik jsem si jich vybrala a podle nich pracovala.

Jak dlouho vám trvalo, než jste loutku prezidenta vyrobila?
Za den jsem jí měla hotovou. Nebylo to náročnější než v jiném případě.

Použila jste v tomto případě nějaký zvláštní materiál?
Všechny loutky dělám stejně, z textílií a drátků. Obličej je punčocha a k vycpávání používám vatelín.

Co je základem loutky?
Není to marioneta, tedy vodivá loutka, ale spíš dekorační loutka. Nejprve vycpu základ, ten prošívám a tak loutku vytvaruji.Vrchní oblečení šiji a lepím. Využívám k tomu starých oděvů a látek. Boty lepím z kůže, nebo koženky.

Dáváte loutkám nějakou povrchovou úpravu?
Žádnou povrchovou úpravu nedělám, jen používám líčidla abych vše dobarvila. Potom loutka vypadá jako živá. Na vlasy používám paruky, případně nějaké chlupy.