Příjemné chvíle na řezavě čerstvém vzduchu, grog a pečení vuřtů. Kdo se chce na konci roku rozhýbat a dopřát si uvolněnou atmosféru, může se vydat na tradiční Silvestrovský výšlap na řopík na vrchu Kočičák. I tentokrát je připravená originální soutěž. Den poté vyjede Novoroční vlak, aby svezl oslavami zmožené pasažéry na trase Kadaň – Kaštice a zpět.

Na Kočičáku vždy poslední den v roce ožívá osádka vojáků 46. pěšího pluku při oslavách silvestra, takže je možné vidět pevnost netradičně vystrojenou. Návštěvníci, kteří si ji chtějí projít, dostanou zasvěcený výklad a v hodinových intervalech budou svědky humorných scének ze života vojáků.

Výšlap tentokrát připomene i výročí vzniku republiky, což se odrazí především v soutěžním klání. „Soutěž bude o nejhezčí dřevěnou placku k poslednímu dni roku stého výročí republiky,“ uvedl Zbyněk Nejezchleba z chomutovského Junáka. „Velikost této placky by měla dosahovat zhruba sta centimetrů čtverečních,“ doplnil důležitý parametr inspirovaný kulatým číslem.

Ilustrační foto.
Vánoční hody, petardy i překrmování zvířatům škodí

Originalitu placek posoudí odborná porota. „Pracovat bude v dobových oblecích v tomto složení: za armádu plukovník Kolonel, za Sokola dr. Siloslav Tyrsch a za Junáka Josef Resler-Ořovský,“ představil členy Nejezchleba.

Vítězové uplynulých ročníků dostali za odměnu šampaňské. Jelikož se tentokrát bude jednat o jubilejní desátý ročník výšlapu, vítěz získá možná i něco lepšího. Návštěvníci se mohou těšit také na sálavé teplo v kamny roztopeném hangáru, kde bude za drobnou úplatu grog, svařák, chleba se sádlem a cibulí, utopenci i vuřty k opečení.

Letošní novinkou je replika trafiky z dob první republiky, kde budou k dostání upomínkové předměty jako pamětní placka výšlapu, dopisnice skautské pošty z roku 1918 s razítkem a turistické známky, pohlednice, samolepky či čepice.

I letos se budou sčítat návštěvníci, jejichž počet rok od roku narůstá. Loni jich přišlo více než pět set. Každý příchozí získá sčítací lístek a díky tomu může být také vylosovaný jako šťastný výherce panáka pro zahřátí.

Výšlap na Kočičák pořádají členové Skautského střediska Český lev spolu s kolegy ze spolku Muzea československého opevnění z let 1936–1938. Každý bude vítán od 10 do 15 hodin.

Lidé mají zájem například o záznamy ze zasedání zastupitelů. Ilustrační foto.
Radnice chtějí být dostupné online

Přátelé a sousedé, kteří nechtějí na Nový rok zůstat doma, mohou nasednout do motoráku Doupovské dráhy a nechat si za vyhrávání harmonikáře ubíhat krajinu za okny. Novoroční projížďka začíná v Kadani, vlak projede Vilémovem, Radonicemi, Krásným Dvorem a opět Vilémovem do Kaštic. Odtud vyrazí zpět do Kadaně.

„Je to projížďka koncipovaná jako sousedské posilvestrovské setkání. Bývá tam příjemná nálada, ještě se nám tam nikdo neporval,“ utrousil s úsměvem Michal Skala z Doupovské dráhy. Ač stojí na straně pořadatele, sám si vyjížďku nenechá ujít. „Sice jsem z Plzně, Kadaň je ale mým druhým domovem, protože tu mám spoustu kamarádů,“ těší se na úterní výlet.

V cílové stanici nezbude čas na prohlídku okolí. Motorák, který z Kadaně vyjede ve 12.50 hodin, do Kaštic dorazí ve 14.25 a už za deset minut se dá opět na cestu zpět. O to víc bude času na zábavu ve vyhřátém voze a na popíjení piva, které tam bude k dostání.