Proč to udělali? Mluví se o tom, že se jim nelíbilo spojenectví s komunisty, které strana uzavřela po říjnových volbách. Jenže to bylo před několika měsíci a veřejně proti tomu nikdo z nich nevystoupil. Naopak ANO ve svém rozhodnutí vypadalo jednotně. Kandidáti sami zatím mlčí. Drážďanského se redakci nepodařilo kontaktovat, Petr Jíra nezvedal telefon a na SMS neodpovídal. „Ani mně to nezvedá," krčil včera zklamaně rameny lídr kandidátky Marek Hrabáč.

Ten byl informací Chomutovského deníku zaskočen. Nejprve nechtěl věřit, že je to pravda. „Slyším to poprvé od vás. Nevím o tom já, ani předseda ani naše volební zmocněnkyně," kroutil hlavou.

Jenže oba (Jíra i Drážďanský) jsou na serveru českého statistického úřadu vedeni už mezi „odvolanými" kandidáty. Také čísla z magistrátu sedí. Odvolaných kandidátů je už celkem jedenáct. Osm z Národní demokracie, která odstoupila jako celek, jeden z Otevřené radnice (Ladislav Tatai), který se odhlásil už před říjnovými volbami. A nyní další dva z ANO 2011.

Oba podle toho, co Chomutovský deník zjistil, z kandidátky odstoupili sami, aniž by o tom někomu řekli. „Taková možnost existuje," připouští Šárka Schönová, mluvčí magistrátu, který kandidátní listiny registruje. Změny prý ale magistrát nikde nezveřejňuje, nahlásí je pouze statistickému úřadu a pak jsou vyvěšené ve volebních místnostech. Kandidátní listiny už jsou totiž natištěné. „Lidé, kteří odstoupili, mohou dostat hlas, ale ten bude neplatný," dodala mluvčí.

V ANO 2011 teď čekají na vyjádření svých bývalých kolegů (byť ani jeden z nich nebyl členem strany). „Dokud s nimi nepromluvím, nemohu to komentovat," omlouval se Marek Hrabáč.

Jak to uškodí?

Straně, která se jinak těší celorepublikové oblibě, to může před opakovaným hlasováním v Chomutově uškodit. Především je to signál, že strana není úplně jednotná. A hlavně má teď na kandidátce jen 33 lidí a dva odvolané nahradit nemůže. A tak pokud někdo zaškrtne stranu jako celek, dostane ANO 2011 o dva hlasy méně oproti konkurentům, kteří mají kandidátky kompletní.

Navíc zrovna Petr Jíra byl coby oblíbený hokejista pro voliče magnet. Však také v říjnu dostal tolik preferenčních hlasů, že z devátého místa přeskočil až na třetí a měl usednout v zastupitelstvu. Jindřich Drážďanský kandidoval na místě dvacátém a do zastupitelstva se nedostal.

ANO 2011 v říjnu získala 17,09% hlasů a skončila třetí. Stejně jako PRO Chomutov a ČSSD měla k dispozici osm mandátů. Spojení s komunisty jim však paradoxně voliči příliš nevyčítali, větší kritika se snesla na PRO Chomutov.