Takový se u nás jen tak nevidí. Muzeum krušnohorské kultury v Lesné už začíná být návštěvníkům trochu těsné, jeho správci se proto rozhodli, že ho rozšíří. Nepůjde o žádnou fádní přístavbu, ale rovnou o celý nový dům. Vzniká navíc v dobovém stylu, podle tradiční krušnohorské architektury.

Za budoucí podobou stavby nestojí designerské studio, které hledá inspiraci v dobách minulých, ale sama historie. „Budova vzniká podle dobových dokumentů, bude to kopie hrázděného domu z 19. století, který stával v Hoře svaté Kateřiny,“ popisuje manažer projektu Antonín Herzán. Na pomoc si proto přizval odborníky z řad historiků, kteří dohlížejí, aby stavba, i přes použití současných materiálů, měla co nejpřesnější dobový vzhled.

Pilates. Ilustrační foto.
Načerpejte inspiraci! Klášterec chystá festival, který navíc pomůže dětem

A jak vlastně takový hrázděný dům vypadá? „Z dřevěných trámů se vytvoří nosná konstrukce a mezery, které mezi spoji vzniknou, se vymažou hlínou nebo omítkou,“ vysvětluje odborník a zároveň ředitel mosteckého muzea Michal Soukup. Na stěnách domu jsou pak vidět přiznané oba materiály, jak omítka, tak dřevo.

Hrázděné domy byly po celá staletí typickými prvky krušnohorské architektury a kousek za hranicemi se jimi dodnes pyšní každá menší vesnička. Na české straně bychom je ale hledali obtížně. „Zachovaly se třeba v Mikulově u Teplic, narazíte na ně i ve Výsluní. Ale celkově je jich pramálo, architektura se vázala k německému obyvatelstvu a po válce u nás zanikla. Většinu domů srovnali se zemí, nebo ustoupily těžbě. “ vypráví Michal Soukup.

Zámek Červený Hrádek u Jirkova
Červený Hrádek už má svatební termíny na příští rok

Na Lesné bude dům sloužit jako muzeum krušnohorského tradičního života a řemesel. To současné už začíná být malé. „Máme pořád víc a víc návštěvníků a třeba školní výpravy se sem sotva vejdou, stavení má kapacitu jen pětadvacet lidí, dvě malé světničky,“ říká Antonín Herzán. „Nová budova bude větší, čemuž i odpovídá typ stavěného domu. Už to bylo bydlení trochu lépe situovaných lidí, kteří si najímali sezonní čeládku, měli oddělené chlévy, celoroční ustájení pro dobytek,“ líčí Herzán.

Za hranicí stavějí kovárnu

Dům by měl být podle prvních odhadů hotový za dva roky. Financovaný je z dotací a z přeshraniční spolupráce. V rámci stejného projektu vznikne v Krušnohoří další podobný objekt, tentokrát ale v sousední německé vesnici Seiffen, kterou Češi velmi rádi a často navštěvují. Tady pro změnu staví dobovou kovárnu.

Obhlédnout začínající stavbu a udělat si pěkný výlet mají návštěvníci Lesné možnost každý den. Muzeum je otevřené od 10 do 18 hodin. Za pár týdnů se tam navíc konají velké slavnosti zelí, kdy se budou krouhat, šlapat a nakládat desítky kil této vitaminové bomby.

Radnice v Jirkově
Radní získal nájem městského bytu. Podle opozice přeskočil jiné čekatele