„Dáváte přednost evropskému nebo anglosaskému právu? Co si myslíte o hnutí Antifa? Proč jste řekl, že lidé, kteří vstávají brzy ráno do práce, nejsou normální?“ Prezident Miloš Zeman odpovídal na otázky chomutovských studentů při své třídenní návštěvě Ústeckého kraje. Ve středu ho v tělocvičně Střední odborné školy energetické a stavební, Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy Na Průhoně, čekalo na čtyři sta mladých lidí.

Miloš Zeman uvedl setkání odlehčeně. „Vše podstatné můžeme říct v deseti minutách, zbytek je blábol a žvanění. Přijel jsem kvůli vzájemné výměně názorů a ne, abych dlouze přednášel,“ dodal a přešel k výhodám studia. „Nejvíce mi pomohla matematika. Po důkladném studiu na střední i vysoké škole si pamatuji, že (a+b)2 = a2 + 2ab + b2. Díky této hluboké znalosti matematiky jsem se stal prezidentem,“ dokončil za hurónského smíchu a potlesku studentů.

Prezident Zeman na návštěvě Ústeckého kraje.
Zeman popáté na severu. Výdaje za jeho cestu kraj řešit nehodlá

V příští téměř hodině se mohli studenti ptát na to, co je zajímá. Opatrné otázky střídaly odlehčené dotazy i ty provokativnější, které nevynechaly ani hledání Peroutkova článku či uprchlíky a jejich víru. „Islámské náboženství, a nejde jen o extremismus, je neslučitelné s evropskou kulturou. Neříkám, že je lepší nebo horší. Říkám, že je neslučitelné,“ odpověděl Miloš Zeman na druhé z témat.

Tmavovlasou studentku s copy zajímala otázka, která se týká vojenství. „Jste pro obnovení povinné vojenské služby od osmnácti let?“ vznesla dotaz před mikrofonem. „Nejsem. Jsem hrdý, že jsem před patnácti lety udělal tři zákonné reformy: zavedení krajské samosprávy, privatizaci a právě profesionalizaci armády. Připravit mladé chlapce o rok, rok a půl života mi nepřipadá rozumné,“ prohlásil Miloš Zeman. Odpověděl mu potlesk mladých studentů.

Miloš Zeman. Ilustrační foto.
Zeman nepoleví. V kraji navštíví hned sedm měst, přijede i do Chomutova

Dvě otázky studentů mířily i na prezidentské volby. Protože si však Miloš Zeman podle svých slov uložil, že nebude kritizovat žádného prezidentského kandidáta a jeho cesta nebude mít charakter volební kampaně, odpověděl jen vyhýbavě. Při setkání s chomutovskými studenty prezidenta provázel hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a ředitel hostitelské školy Jan Mareš, který je současně náměstkem chomutovského primátora.

Během prezidentování Miloš Zeman uskutečnil pět cest na sever Čech. Při této navštívil kromě Chomutova Bílinu, Dubí, Most a Žatec. Ve čtvrtek výlet zakončí návštěvou Šluknova a Rumburku.

Prezident Miloš Zeman zamířil do zasedací místnosti krajských zastupitelů.
Glosa Michala Dvořáka: Šilme z voleb, ne ze Zemana