Nestává se každý den, aby otevírali novou školku. Většinou se míst v mateřinkách spíše nedostává. Ne ale v nově vzniklé školce Pošťáček ve Vrskmani, kde včera uvítali jedenáct dětí a pro několik dalších ještě mají místo.

„Byla jsem zvyklá na městskou školku, kde jsou velké třídy. Tady je to úplně jiné, takové rodinné a útulné," líbilo se Evě Jánošové z Vrskmaně, která přišla na slavnostní otevření s tříletou dcerkou Eliškou. Ta se na svůj první den těšila. „Jo, na skákání," utrousila holčička v růžovém.

ZA KOŇMI A NA BYLINY

Právě na rodinném prostředí, ale také návratu k tradicím a vztahu k přírodě si tu zakládají.

„Chceme děti více přitáhnout k lidovým zvykům a tradicím, které ve městech upadají, a máme v plánu hodně chodit do přírody, která je tu krásná. Vyrážet budeme za jakéhokoli počasí, proto tu děti budou mít i pláštěnky a holínky," přiblížila vedoucí školky Eva Bejčková. „Také jsme se domluvili s místním farmářem, který chová koně, že jim tam budeme nosit pečivo a na oplátku něco uvidíme," doplnila.

Školka razí přírodní přístup i směrem ke zdraví, proto rozjíždí vlastní projekt „Bylinková lékárna aneb bylinkami cestou ke zdraví". „Budeme poznávat bylinky, aby děti věděly, že na nemoci nejsou jen léky. Budeme je poznávat jménem, lisovat je, vytvářet herbář, také si vařit čaje a dělat obklady," nastínila program, který má málokde obdobu Eva Bejčková.

Školka ve Vrskmani vznikla proto, že se malá obec utěšeně rozrůstá o mladé rodiny. Prostory pro ni obec našla v bývalé budově pošty, proto jí také zůstal název Pošťáček. O rekonstrukci se postaralo město Jirkov a školka nyní organizačně spadá pod jirkovské školky. Náklady na provoz bude hradit obec Vrskmaň ze svého rozpočtu.

Pošťáček nabízí ještě 9 volných míst.