Nejlepší rada pro sobotní dopoledne? Vyjít z domu nalačno a usadit se v centru Jirkova u královské snídaně s jitrnicemi, tlačenkou, prejtem, polévkou a dalšími zabijačkovými dobrotami. Na první letošní farmářské trhy je přivezou řezníci.

„Začínáme v Jirkově, kde budou zabijačkové hody s teplými i studenými pochoutkami a vším, co k zabijačce patří,“ uvedl organizátor farmářských trhů Adam Weber. „Na náměstí budou pivní sety, aby lidé mohli v klidu posedět, najíst se a vše zapít pivem nebo něčím nealko,“ doplnil. K dobrému zažívání budou vyhrávat heligonkáři.

Návštěvníci trhů se opět promění v porotce, když budou rozhodovat v soutěži o nejchutnější jitrnici. „Sice se řekne jitrnice, každý řezník ji ale dělá jinak, má jiný poměr koření, jinou strukturu,“ nastínil Weber. „A nakonec je zajímavé, že i v každém z měst vyhrává jiná jitrnice. Jejich obyvatelé mají různé chutě,“ dodal. Autor nejlepší jitrnice získá od organizátora trhů samolepku, kterou si může vylepit na svém autě, aby lidé věděli, od koho jim nejlépe chutnalo.

Tak vypadaly zabijačkové trhy v Jirkově loni: 

Farmářské trhy v Jirkově začnou na náměstí Dr. E. Beneše v sobotu 16. února v 8 hodin a trhovci sbalí stánky v poledne. Stejný scénář, ale širší obsazení budou mít zabijačkové hody na trzích, které se uskuteční o týden později na náměstí 1. máje v Chomutově. „Budou v sobotu 23. února a místo heligonkářů tam bude hrát dechovka,“ poznamenal Weber. 

V Chomutově trhy načnou devátou sezónu. Jejich návštěvníci si tam nakoupí o 22 sobotách, které budou navazovat ob týden. „Mezeru máme jen v září, kdy Chomutov pořádá sportovní akce,“ podotkl organizátor.

Další trhy budou už v pátek

V Jirkově začne pátý ročník změnou. Trhy už nebudou v sobotu, ale v pátek, výjimku tvoří jen ty první zabijačkové. „Myslíme si, že v pátek přijde víc lidí než o víkendu, protože se pohybují po náměstí, chodí do banky a jsou na cestě do Tesca,“ vysvětlila místostarostka Dana Jurštaková.

Město se dlouhodobě potýkalo s extrémně nízkou návštěvností trhů, a tak by mu změna mohla prospět. „Chtěli jsme vyjít vstříc lidem, aby byli spokojení, ale i stánkařům. Když už tam stojí tolik hodin, ať také mají nějaké tržby,“ dodala. Jirkovské trhy budou letos čtyři, páteční budou probíhat vždy od 8 do 15 hodin.

Část hlavní strany webu socpom.cz
Nový web pomůže lidem v životní nouzi. Najdete tam rady i důležité kontakty

Do Kadaně trhovci prvně zavítají v dubnu a budou se věnovat hlavně sadbě. Čtyřikrát přijedou v sobotu, sedmkrát ve středu.

Trhy napříč okresem opět přinesou tradiční speciální akce, kromě zabijačky a sadby to budou jahodové slavnosti, jablečné, svátek chleba a závěrečné vánoční. Kromě toho chce pořadatelská společnost Český um umožnit, aby se ke stánkařům připojili i soukromí pěstitelé se svými přebytky ze zahrádek.

„Chceme to určitě zavést, ještě musíme rozhodnout, od kdy to bude,“ uzavřel Weber.