Pozastavení dotace souvisí s kontrolou ústeckého Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, která se zaměřila právě na čerpání dotace. „Kontrola zjistila závažná pochybení. Podali jsme proto podnět na policii. Jsme vázáni mlčenlivostí, takže bližší informace nemůžeme poskytnout," uvedla mluvčí dotačního úřadu Eliška Štádlerová.

Jak potvrdila mluvčí ústecké krajské policie Alena Bartošová, případem se už zabývají kriminalisté. „Vzhledem k počátečnímu stadiu vyšetřování ale nebudeme sdělovat žádné podrobnosti," doplnila.

Vedení Jirkova zatím k případu mlčí. Proti protokolu o kontrole město podalo námitky. Starosta Radek Štejnar má na pondělní odpoledne naplánované jednání s představiteli dotačního úřadu. „Počkáme na jeho výsledky," řekla mluvčí jirkovské radnice Eva Dušková.

Závěry kontroly Chomutovskému deníku poskytl jirkovský zastupitel Josef Šebek. Vyplývá z nich mimo jiné, že město předložilo poskytovateli dotace proplacené faktury za práce, které ještě vůbec nezačaly, nebo byly dokončeny jen částečně. Dalším problémem je pozdní zaslání faktury ve výši asi 4,5 milionu korun za práce v první etapě revitalizace.

Kontroloři proto konstatovali, že podmínky smlouvy o poskytnutí dotace město nedodrželo. Úřad pak radnici oznámil, že čerpání dotace pozastavil.

Podle Šebka byl nestandardně rychlý i výběr firmy, která zakázku na revitalizaci parku získala. „Upozorňoval jsem na to už loni v dubnu," sdělil.

Regenerace Olejomlýnského parku, která je nejrozsáhlejší investicí města, zahrnuje vybudování oboustranné cyklostezky, okruhu pro kolečkové brusle, několika samostatných herních ploch a dvou hřišť pro petanque.

Počítá se také s úpravami veřejné zeleně a výsadbou stromů a keřů, osazením herních prvků, veřejného osvětlení a mobiliáře, vybudováním dětského hřiště, lanovky, horolezeckých a skate prvků, dřevěného mola či s osazením dopravního značení na dětském dopravním hřišti.

Zakázku na rekonstrukci a revitalizaci parku, který je oblíbeným cílem vycházek místních obyvatel včetně mnoha pejskařů, získala pražská firma Skanska. Nabídla cenu 14,8 milionu korun, odhad přitom činil až dvojnásobek vysoutěžené sumy. Finální částka bude ale vyšší, připočíst je třeba pořízení herních prvků do parku.

Dělníci zahájili zemní práce loni v červenci. Park v nové podobě a s řadou atrakcí by měl přivítat první návštěvníky letos v září.