Krajské státní zastupitelství požádá o uvalení vazby na náměstka hejtmanky Pavla Koudu. Oznámil to včera krajský státní zástupce Jan Jakovec. Koudu společně s lidmi z ROPu zadržela policie v úterý. Návrh na uvalení vazby má směřovat i na ředitele ROPu, chomutovského zastupitele Pavla Karla Markvarta. Soud by měl o vazbě rozhodnout během dneška.

ČSSD včera Pavla Koudu vyškrtla z druhého místa kandidátky v říjnových krajských volbách. Náměstkem hejtmanky Jany Vaňhové ale Kouda přes závažná podezření spjatá právě s touto funkcí nadále zůstává.

Během včerejšího jednání krajského zastupitelstva bylo kolem kauzy Kouda ticho po pěšině. Jeho prázdná židle u předsednického stolu poutala pozornost přihlížející veřejnosti, ale z úst krajských zastupitelů nezaznělo jeho jméno ani jednou.

Nikdo se nebavil ani o kauzách kolem operačního programu Severozápad, kterého se obvinění podle všeho týkají.

Internetový server Aktuálně.cz s odvoláním na policejní spis uvedl, že Koudovo zatčení souvisí s krajskou zakázkou rekultivovaných území. Tou chtěl kraj do regionu lákat turisty do bývalých dolů. Kouda a údajně i další obvinění prý vyvíjeli nátlak, aby projekt, který nedostal v hodnocení dostatek bodů, nakonec získal dotaci 37 milionů korun. Zakázku za 42 milionů korun pak získala společnost Rema media, která vznikla krátce před vypsáním výběrového řízení. Ta je údajně spojena s Koudovým známým. Projekt nakonec dotaci nedostane a nebude dokončený.

Kraj ale za něj už zaplatil zhruba 24 milionů korun.

Politici se navzdory čerstvému zatčení jednoho z předních reprezentantů kraje na svém včerejším posledním zastupitelstvu před volbami chválili. „Naší společnou prioritou byl rozvoj Ústeckého kraje a věřím, že jsme pro něj udělali maximum," prohlásila v úvodním projevu Jana Vaňhová. O Koudovi a dalších problémech, které provždy poznamenají éru této sociálně demokratické vlády a jejího zastupitelstva nad krajem, nepadla z jejích úst ani zmínka.

Krajský předseda ČSSD Arno Fišera Deníku řekl, že grémium strany vyškrtlo Koudu z kandidátky. „ČSSD je jediná strana, která takto postupuje. Informace je zatím čerstvá, budeme se případem samozřejmě dále zabývat," uvedl. „Ve čtvrtek máme zasedání KVV a dál se budeme o dalších věcech bavit," upřesnila Vaňhová

Žena v čele kraje o svém zástupci příliš mluvit nechtěla. „Musím stát za vedením strany, které rozhodlo o vyškrtnutí pana Koudy z kandidátky," uvedla na dotaz novinářů. „Byl to spolupracovník se svými kompetencemi a se svojí odpovědností. Nemůžete předvídat, že některý zastupitel či radní ve své kompetenci, kterou má, může i pochybit." dodala.

Sociální demokraté, ale ani další jiní zastupitelé včera nenavrhli ani Koudovo odvolání z rady kraje.

„Máme zprávy jen z médií. Od oficiálních orgánů žádné informace nemáme, a ani netušíme, z čeho je vlastně obviněný," prohlásil Fišera. Dodal, že nikdo ze zastupitelů Koudovo odvolání nenavrhl a sociální demokracie, která ho na funkci navrhla, to prý dělat nebude.

Hejtmanka Vaňhová jen doplnila, že platí výzva ze strany vedení ČSSD, aby se Kouda vzdal svých funkcí a přerušil členství v ČSSD.

Zastupitelé měli původně projednávat i bod, který by řešil financování krajských projektů, jež jsou hrazeny z evropských dotací. Kvůli pozastavení programu však peníze do rozpočtu kraje netečou. Nakonec ho ale radní stáhli a vůbec o něm nejednali. „Bude to uděláno formou rozpočtového opatření, což je správný postup," řekl novinářům zastupitel a předseda výboru regionální rady Jaroslav Komínek (KSČM). Dodal, že současné události kolem ROP a zatčení ředitele Pavla Markvarta (státní zástupce také požádal o udělení vazby) nenarušilo práci na opatřeních, která mají program zprůhlednit. To je jedna s podmínek obnovení toku peněz.