Svérázný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který si nikdy nebere servítky, by mohl přijet do Chomutova. Provozovatel restaurace Hradčany Václav Kotal totiž poslal přihlášku do nové castingové výzvy televize Prima na pořad Ano, šéfe! a štáb má přijet „omrknout“, jak na tom restaurace je.

Podobné nevybíravé hlášky Zdeňka Pohlreicha jako „Jestli tahle hospoda přežije, tak se snad poseru.“ nebo „Tady je vzduch jak v poklopci.“ by tak mohly zaznít i v Chomutově.

Provozovatel restaurace s šestnáctiletou praxí již zaslal svou přihlášku. Nyní čeká, kdy dorazí natáčecí štáb. „Šéfdramaturg by měl přijet v průběhu týdne,“ informuje provozovatel Václav Kotal. Právě ten pak rozhodně, zda se jeden z dílů bude natáčet v Chomutově nebo ne.

Kotal však bere natáčení jako hotovou věc. „Pokud by je nezajímala lokalita, tak by se vůbec neozvali,“ tvrdí. Podle něj je právě Chomutov pro štáb zajímavý. „V tomto kraji ještě nebyli,“ dodává.

Chomutovští fanoušci Zdeňka Pohlreicha se tak můžou těšit. Konečně by mohli na svých obrazovkách spatřit restauraci, kterou dobře znají. Sami by se dokonce mohli stát také těmi, kteří budou jedněmi z účinkujících. Navíc v každém díle vaří také sám velký šéf Zdeněk Pohlreich, a tak by Chomutované mohli vyzkoušet jeho umění na vlastní jazyk.

Pokud se Hradačny do pořadu z velkého množství přihlášených restaurací opravdu probojují, podstoupí nejen drsnou drezuru a vyslechnou si jistě nemálo peprných slov od šéfa, ale budou mít také možnost vyslechnout rady a přebrat zkušenosti, za které se mnohdy v kuchyni a na „place“ platí zlatem, potem a krví. Horké chvíle při natáčení by se však restauraci měly vrátit v podobě spokojených zákazníků.

„Bojím se, kdo z personálu mi tu po natáčení zůstane“

Rozhovor s provozovatelem restaurace Hradčany Václavem Kotalem

Proč jste se přihlásili do pořadu Ano, šéfe! ?
V pořadu chci být především proto, že chci zvednout návštěvnost restaurace. Navíc je to dobrá reklama.

Co očekáváte od natočení dílu s vaší restaurací?
Počítám s tím, že bude vyšší ziskovost podniku a že sem bude chodit více lidí.

Počítáte s tím, že váš podnik pan Pohlreich sepsuje? Že by to nakonec nemusela být dobrá, ale špatná reklama?
Počítám s tím, samozřejmě, protože on je odborník. Nikdo není dokonalý, to ví každý a on je člověk na pravém místě.

Čeho se nejvíce bojíte?

Mám strach, kdo z personálu tady po natáčení zůstane. Toho se bojím nejvíc. Protože, dnes už personál ví, že by měli přijet, tak se strašně bojí. Tam je chyba v nich samozřejmě. já bych se mohl také bát, ale nebojím se.

Určitě sledujete jeho pořad. V čem si myslíte, že u něj nasbíráte plusové body?
Určitě pan Pohlreich ocení skladbu jídelníčku a suroviny, které používáme.

A v čem byste naopak mohli tratit?
Myslím, že fungujeme dobře, ale on si všude něco najde …

Měnili jste něco ve vaší restauraci právě kvůli natáčení tohoto pořadu tak, aby byl pan Pohlreich spokojen?
Nic zásadního se neměnilo. Ten koncept byl daný. Přesto děláme po jeho vzoru minutková jídla.

Kdy vás napadla myšlenka přihlásit se do pořadu Ano, šéfe!
Hned na začátku, kdy jsme otvírali, tedy v květnu minulého roku.

Jak jste na tento nápad přišel?
Měl jsem možnost se s ním setkat ve Špindlu, kde jsem dělal a velice mě oslovil tím, co umí.

Kolik myslíte, že získáte od Pohlreicha hvězdiček? Bude vůbec nějaká?
Určitě, určitě nějaká bude. Kuchaři jezdí na různá školení, takže nějaká hvězdička by nám mohla restauraci zdobit.

Narazili jsme na kuchaře. Jak to vypadá s vaším personálem? Právě ten si také při natáčení pořadu užije své. Máte nějaké „vnitřní“ rozpory nebo je vše v pořádku?
Všechen personál je vyučený v oboru, ale je pravda, že nikdo se nesnaží dělat to tak, jak má. Pokud ten člověk není šéf, tak to pořád dělá jen za výplatu. Nikdy nemá snahu dělat něco navíc. Právě proto potřebuji, aby přijel.

Nemyslíte s, že právě pan Pohlreich vám řekne, jak to často bývá, že je chyba právě ve vás?
Určitě řekne, že je to marketingová chyba, že je to chyba vedoucího, že si nedokážu sjednat kvalitní personál, ale nikdy není tak kvalitní personál, aby ho člověk mohl tady zaplatit.

Myslíte si, že máte šanci, aby vás nakonec zařadili do tohoto pořadu?
Myslím, že ano. Protože do tohoto kraje se ještě nedostali a restaurace Hradčany je nejstarší restaurace v Chomutově, na dobrém místě, což je také zajímá. Právě to je jeden z předpokladů, proč by měly být Hradčany zařazené.

Nebojíte se toho, že po natáčení budete moct restauraci rovnou zavřít?
Nebojím se, vařím z čerstvých surovin, nakupuji od dobrých dodavatelů, nedělám nic špatného, nedáváme zákazníkům špatné suroviny, takže to ne. Udržuji čistotu. Je fakt, že někdy je to v té televizi až přehnané, co tam vyvádějí.

Jaký je váš obecný názor na pořad Ano, šéfe! ?
Pořad je dobrý. Je dobrý v tom, že dává restauracím, které to dělají hodně let, nový smysl. Protože většinou už mají zaběhlý svůj systém, který nechtějí měnit. On do takového podniku vždy něco přinese.