„Na základě vyjádření magistrátu, jež zatím nemáme, se buď obrátíme na krajský soud nebo rychle podpisy dosbíráme,“ uvedla mluvčí iniciativy Nechceme žít v Palermu Tereza Dvořáková.

Petiční výbor odevzdal na magistrát archy s 871 novými podpisy, úředníci jich však uznali jen 603. „Tak jako v prvním kole, i nyní musely být některé podpisy vyřazeny. Důvodem je trvalé bydliště mimo Chomutov, chybné datum narození, absence jména, nesprávná nebo neúplná adresa nebo více než jeden podpis stejné osoby pod peticí. Zapotřebí je celkem 3 923 podpisů, což je zákonem stanovená minimální hranice deseti procent oprávněných voličů,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Šárka Schönová.

Dvořáková namítá, že magistrát vyškrtl některá jména neoprávněně. „Musíme se na to podívat. Ale například neúplné jméno není podle právního výkladu důvodem k vyškrtnutí podpisu,“ upřesnila.

V prvním kole zástupci iniciativy odevzdali 4 006 podpisů pod peticí, magistrát jich pro neplatnost vyřadil 797. Organizátoři petice se obrátili na krajský soud, který jim však nařídil chybějící podpisy dosbírat.

Chomutovští radní na konci srpna doporučili zastupitelstvu schválit vyhlášku, která zakazuje ve městě provozování výherních automatů, videoloterijních terminálů i kvízomatů. Pokud zastupitelé 15. září návrh schválí, hazard nebude možný ani na posledních dvou místech, kde jej nyní platná vyhláška povoluje.

Aktivisté však stále trvají na referendu. „Vyhlášku může zastupitelstvo na jakémkoliv dalším zasedání opět zrušit, zatímco výsledek referenda by byl závazný bez ohledu na vůli zastupitelů, zdůvodnila Dvořáková.

Iniciativy se snaží vyvolat referenda o zákazu hazardu i v dalších městech. V Teplicích se ale návrh ani nedostal na program jednání zastupitelstva a v Ústí nad Labem ji v pondělí zastupitelé neschválili. Naopak referendum bylo vypsáno v Lovosicích a ve štětí na Litoměřicku.