Skoro čtyři desetiletí krášlilo Rokycanovu ulici v Chomutově stromořadí lip. Pět stromů je ale pryč a místo nich z chodníků trčí jen pařezy sevřené v asfaltové mase. Lípy pokáceli plynaři, kteří v ulici měnili plynové potrubí. Chomutovský magistrát se se stavem věcí nechce smířit a proto po společnosti požaduje odškodnění.

„Zeleň v ulicích města představuje hodnotu, která by měla být občanům vykompenzována,“ vysvětlil primátor Marek Hrabáč. „Proto odbor životního prostředí jedná s vlastníkem potrubí o náhradě za majetkovou a estetickou újmu, která byla tímto zásahem městu a jeho obyvatelům způsobena,“ dodal.

Ilustrační foto.
Během oprav nedotáhli kohoutky, vytopili několik bytů

Stromořadí v Rokycanově ulici přišlo o většinu lip v květnu, když plynaři pracovali na výměně plynového potrubí a přípojkách k jednotlivým domům. Jak se totiž ukázalo, kořeny stromů dosahovaly k trase, ve které vedlo staré potrubí. „Stavební zásah byl pro kořenový systém stromů natolik devastující, že se musely pokácet,“ konstatovala vedoucí odboru životního prostředí Jana Hladová.

Překvapivá byla i finální úprava povrchů, kdy společnost po výměně inženýrských sítí nechala pařezy v zemi a natáhla kolem nich asfalt. „Způsob úpravy povrchu, kdy jsou pařezy stromů zalité do asfaltu, je naprosto nepřípustný z mnoha pochopitelných důvodů, nejenom estetických,“ okomentovala Jana Hladová. „Naštěstí toto uznala i firma a přislíbila nápravu,“ dodala.

Pařezy nevytáhnou, jen seříznou

Do konce července nechá plynařská společnost Innogy pařezy odfrézovat a postará se o nové povrchy chodníků. „Ideální stav je samozřejmě úplné odstranění kořenového systému a pařezu, ale v tomto případě to již není možné. Zbytek kořenů pod zemí se časem rozloží,“ poznamenala vedoucí odboru.

Podle informací plynařské společnosti Innogy už je dojednaná dohoda o finančním vyrovnání, díky kterému bude moct Chomutov pořídit náhradní výsadbu. „Spolupráci s městem v této oblasti považujeme za velmi dobrou,“ ocenil tiskový mluvčí ústecké pobočky Innogy Pavel Zajíc.

Ilustrační foto.
Lidí bez práce na Chomutovsku ubylo. Firmy si zoufají, marně hledají pracovníky

Pochybení však společnost odmítá. „Na straně Innogy rozhodně k žádnému pochybení nedošlo,“ zdůraznil mluvčí krajské pobočky společnosti Pavel Zajíc. „ V rámci rekonstrukcí plynovodů v Chomutově se vždy snažíme ve spolupráci s městskými orgány najít takové stavební postupy, aby naše zásahy do zeleně ve městě byly minimální. Plynovody například opravujeme vtahováním nového plynovodu do starého a tím omezujeme výkopové práce a dopady do městské vegetace,“ uvedl v obecnější rovině. „V případě rekonstrukce v Rokycanově ulici jsme se rovněž snažili postupovat bez zásahu do vegetace, ale v průběhu opravy se nakonec ukázalo, že pět stromů musíme z bezpečnostních důvodů pokácet,“ dodal. Ke kácení mělo dojít po dohodě s dotčenými orgány.

Odpovídající hodnotu dřevin chce město určit podle oceňovací vyhlášky. Ačkoli je kvůli hustému zasíťování pozemků obtížné najít nejlepší místo pro nové stromy, Chomutov už má vytipované plochy pro náhradní výsadbu.

Kormorán velký.
Násady ryb decimují kormoráni. Myslivce poznají na dálku a vyplaší se