Přesně 1. prosince se zavřely dveře poslednímu novému pacientovi plicního oddělení v chomutovské nemocnici. Krajská zdravotní oddělení ruší, řada pacientů tak bude muset jinam.

Oddělení se skládalo z léčebné části obsahující 11 lůžek pro infekční pacienty a 24 lůžek neinfekčních, včetně 1 lůžka nadstandardního. Ty jsou teď nenávratně pryč. „Poslední pacient odešel včera," uvedl primář plicního Oldřich Zykl. Pro řadu pacientů může zrušení plicního znamenat ale podstatný problém. „Část pacientů bude léčena na interním oddělení, kde se o ně bude současně starat dosavadní specialista pneumolog, o část pacientů se postarají plicní oddělení v Mostě a v Ústí nad Labem," uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Pro řadu pacientů, hlavně těch starších, může být cesta do až například do krajského města výraznou komplikací.

Za uzavření oddělení stojí stojí hned několik důvodů. „Zrušení spadá do plnění opatření, zahájených v roce 2012 v rámci omezování lůžek, prosazovaného ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami. Kvůli tomu jsme byli nuceni hledat úspory v oblasti lůžkového fondu napříč všemi obory," argumentoval Vondra. „Akceptovali jsme tak i návrh na uzavření lůžkového plicního oddělení v Chomutově. Důvodů bylo hned několik. Vytíženost oddělení v posledních letech poklesla ze 73% na 31%, průměrný počet přijatých pacientů denně na oddělení byl v tomto roce jen 1,8. Za daného stavu se nám také nedařilo pro nemocnici získat další lékaře se specializací pro plicní lékařství, kterých je v Česku nedostatek. Oddělení bylo s velkým vypětím sil provozováno do současné doby," uvedl Vondra.

Stávající personál propuštěn nebude. Zdravotní sestry přešly na různá pracoviště, na jiné zas čeká ambulance s malým stacionářem, jehož provoz bude odborně zajištěn současným primářem oddělení. Stacionář by měl být otevřen pravděpodobně na začátku příštího roku. Všechna odborná vyšetření a ambulantní zákroky zůstanou zachovány. Další rušení Krajská zdravotní už údajně neplánuje.

Co bude s novými prostory se ale zatím stále neví. „Momentálně je další využití pavilonu v řešení a zvažujeme několik možností, do konečného rozhodnutí nicméně nemíníme zvažované záměry prezentovat," řekl Vondra.