Tatínkové, byli jste při porodu svých potomků? A museli jste za svoji přítomnost zaplatit? Pan Franěk z Chomutova ano, poplatek ale považuje za neoprávněný. Nyní za to nemocnici žaluje.

Pět set korun rovných. Tolik vyúčtovala před dvěma lety Krajská zdravotní a.s. panu Martinu Fraňkovi za to, že byl při narození svého syna. „Je to neuvěřitelné. Dodnes jsem pořádně nepochopil, za co jsem peníze zaplatil," říká nespokojený otec.

Přítomnost otce jako nadstandard

Podle jeho vlastních slov, o finance tady jde až v poslední řadě. „Kvůli penězům to rozhodně nedělám. Je mi jasné, že za každou službu se musí platit. Nechápu ale, proč bych měl platit za to, že se někde postavím a držím manželku za ruku. To mi hlava nebere, je to pěkná blbost."

Než se pan Franěk pro žalobu rozhodl, požádal Krajskou zdravotní o vysvětlení, propočítání reálných nákladů na svoji osobu a případné vrácení zbylých peněz. Odpověď ho šokovala. „Odepsal mi sám pan ředitel Eduard Reichelt. A to jsem si početl. Vysvětlil mi, že případ řádně prošetřili a že má přítomnost u porodu je vlastně něčím nadstandardním a proto je zpoplatněna."

„Peníze za instruktáž? Vůbec žádná nebyla"

Obsahem dopisu je také rozúčtování zaplacené pětistovky. Sto padesát korun za jednorázový oblek, dvě stě padesát za provedenou instruktáž a dalších sto je přiměřený zisk, účtovaný nemocnicí ke dvěma předchozím položkám za nadstandardní péči. „To byl vrchol. Účtovali mi nějakou instruktáž, ačkoliv jsem žádnou nedostal. Tudíž platba za nic. A stovku jako zisk za péči? No, psal pan ředitel, že prý mi personál odpovídal na mé otázky. Tak asi za to," krčí rameny Franěk.

Neúspěšný pokus o nějakou dohodu s nemocnicí pana Fraňka neodradil. Rozhodl se proti kolosu jménem Krajská zdravotní bojovat až do konce. „Už jsem to říkal. O tu pětistovku mi nejde. Rozčiluje mě, že nemocnice argumentuje zvýšenými náklady a přitom si účtuje zisk. V převážné většině vyspělých zemí je trend opačný. Tatínky u porodu vítají. Dobře totiž vědí, že jejich přítomnost může pomoci."

Nemocnice snížila poplatek na stovku

A co na to Krajská zdravotní dnes? Dnes je situace jiná, poplatek za otcovu přítomnost u porodu činí už jen stokorunu. S úplným zrušení plateb ale nepočítá.

„Musíme brát v úvahu ekonomické nároky, které vyžaduje účast příbuzných u porodu. Jsou reálné a bohužel zdravotní pojišťovnou nehrazené," obhajuje poplatky mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra a dodává, „určitě na poplatcích nechceme vydělávat. Poplatek za přítomnost otce u porodu byl tehdy a je i dnes řádně stanoven ceníkem Krajské zdravotní a kalkulace byly a jsou plně v souladu se zákonem o cenách, jakož i s jinými právními předpisy, kterými jsme povinni se řídit."

Bude to precedens

Jestli nespokojený rodič svou budoucí při vyhraje nebo ne, ukáže až čas. Právníci, kteří se jeho kauzy ujali, věří v úspěch. „Naše soudy o něčem takovém doposud nerozhodovaly, jedná se doslova o precedentní případ," naznačuje právník zastupující kanceláře Martin Holík a pokračuje, „z účtovaných částek je jasně patrné, že uvedené poplatky nekryjí pouze zvýšené náklady porodnic na přítomnost další osoby při porodu, ale představují zisk poskytovatelů zdravotních služeb. Umožnit otci dítěte být u porodu partnerky však není dle našeho názoru ani službou, ani nadstandardem. Je právem, vyplývajícím již ze samotné Listiny základních práv a svobod a mezinárodní Úmluvy o právech dítěte, a jako takové nemůže být jakkoliv zpoplatněno."

Jak se zdá, ani jedna ze stran neustoupí. „Za zrušení poplatku budu bojovat," říká Franěk. „Žaloby se nebojíme. Neudělali jsme nic nezákonného," vzkazuje Vondra.

Co myslíte vy? Mělo by se za účast otce při porodu platit? Hlasujte v anketě a přidejte svůj názor v diskuzi! Tématu se budeme věnovat i v sobotním vydání Chomutovského deníku.