Dva „čtvrťáci“ z kadaňského gymnázia mnohým vyrazili dech, když napsali moderní učebnici angličtiny pro své vrstevníky. To bylo před dvěma lety. Z jejich učebnice Improve Yourself: Student's Book psané výhradně v angličtině dnes čerpají stovky studentů, učitelů i věčných bojovníků s anglickým jazykem napříč republikou. Jakub Jan Fiala a Ondřej Kočan nastoupili na vysokou a vydali další učebnici. Tentokrát pro samouky.

„Za dva roky, co je na světě první učebnice, jsme zjistili, že se naše cílová skupina zvětšila. Do učebnice vkládají naděje samouci. Ti ale mají specifický styl učení, který se od středoškolského liší, protože nemají vedení,“ vysvětluje Jakub Jan Fiala, co dvojici přimělo k další práci. „Napsali jsme tedy učebnici, která je jedinečná v tom, že lidi povede za ruku,“ líčí.

AUTOŘI UČEBNICE ANGLIČTINY. Ondřej Kočan a Jakub Jan Fiala.
Studenti z Kadaně napsali učebnici angličtiny. Sbírá ceny

Autoři si dali záležet na tom, aby byla motivační. „Zkoumali jsme jiné učebnice pro samouky a zjistili, že si žádná s lidmi nepovídá. Naše je interaktivní, mohou si zapisovat pokroky a mají za úkol plnit desetiměsíční vzdělávací plán, který je posune dál,“ věří Jakub.

Stejně jako předchozí učebnice, která se stala vlajkovou lodí, je i její následovnice úzce propojená s internetem prostřednictvím QR kódů a odkazů na kvalitní weby a YouTube, kde je možné poslechnout si videa s rodilými mluvčími. „Ve druhé učebnici jsou dynamické QR kódy. Kdyby se nějaký odkaz pokazil, je možné ho opravit,“ zmiňuje vylepšení Ondřej Kočan.

Práce na nové učebnici stála dvojici tři měsíce práce. Oproti první, která jim zabrala dva roky, se tedy může zdát, že šla tvorba daleko snáz. „Věděli jsme jak psát a celý koncept už byl vymyšlený,“ připouští Ondřej. „Byl to ale masakr. Pracovali jsme na ní denně 10 až 16 hodin, Kuba seděl v mekáči, já v bageterii. Bylo to docela komické,“ popisuje s úsměvem, jak vypadalo jejich vytížení.

Místo brožury další učebnice

Původně přitom mělo jít jen o třicetistránkovou brožuru, která by samoukům ukázala, jak účelněji pracovat s učebnicí číslo jedna. Nakonec má 152 stran a je plnohodnotnou učebnicí. Zájemci si k ní mohou, ale také nemusí pořídit i tu původní.

Nová kniha Improve Yourself: Průvodce samouka spatřila světlo světa před měsícem a narodila se rovnou o pěti stech kusech. Předchůdkyně, která vyšla v nákladu 3 500 kusů včetně zvláštní učebnice pro učitele, už je z větší části rozebraná. Podle Ondřeje a Jakuba se s její pomocí učí studenti na 17 středních školách Česka a dále ji mají v téměř 80 školních knihovnách. Autoři je vydali díky vlastnímu vydavatelství a nakladatelství.

Radním budou radit Vojtěch Friml, Jakub Jan Fiala a Barbora Slámová.
Chceme mladé názory, řekla Kadaň a založila juniorskou komisi

Studenti i samouci si mohou obě učebnice objednávat na webových stránkách improveyourself.cz. Pokud to ale jde, autoři rádi učebnici předávají osobně. „Baví nás to, můžeme se zeptat, kde se o nás dozvěděli. Když je to někdo z Kadaně a potkáme se, ptáme se, jak jsou daleko a jak jim to jde,“ prozrazuje Jakub.

Oba studují na Západočeské univerzitě v Plzni. Jakub práva, Ondřej ekonomii. A oba mají hlavu plnou dalších nápadů. „Plánujeme tvorbu webových stránek s originálním konceptem, které budou na učebnice navazovat. Máme hromadu nápadů a s Kubou nám to píše. Určitě přijdou další učebnice,“ je přesvědčený Ondřej Kočan.