Hradební systém v Kadani byl daleko důmyslnější a složitější, než se dosud předpokládalo. Archeologové měli možnost podrobně prozkoumat, co zůstávalo po staletí skryto pod zemí díky výzkumu spojenému s výstavbou Studentského náměstí a nejnověji také výkopům vodohospodářů v ulici Jana Švermy.

„Prozkoumali jsme celý obranný systém předbraní Mikulovické brány se všemi detaily a zjistili, že se jednalo o velmi kvalitní opevnění a daleko složitější systém, než jak se jeví dnes," přiblížil vedoucí archeologického výzkumu Kryštof Derner z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech. „Objevili jsme, jak vypadala celá Švermova ulice, která ve středověku tvořila velkolepé opevnění," dodal.

STŘEDOVĚKÁ TVÁŘ ŠVERMOVY ULICE

Podle nejnovějších zjištění archeologů to vypadá tak, že než středověcí návštěvníci města, ať už to byli kupci, vojáci či králové, přijeli k Mikulovické bráně, museli překonat několik strategických míst.

„Vstup do Kadaně probíhal koncem 15. století předměstským opevněním s vlastní věžovou branou, dřevěným mostem přes vnější příkop ke kulisové bráně (s vytesaným reliéfem s náboženským motivem) chráněné z boku baštou a dále zalomeným, z obou stran obezděným koridorem, který překonával vnitřní příkop na zděných klenutých obloucích," vyjmenoval archeolog. Podle jeho slov jím nejspíš odtékaly kaly do Ohře. „Vzbudil ale největší pozornost, protože jsme najednou objevili zeď, která vedla napříč příkopem," doplnil.

Díky výkopům vodohospodářů se archeologové dostali k pozůstatkům bytelného hradebního opevnění Kadaně. Z výkopu je vidět Mikulovická brána.Zdroj: Foto: Ústav archeologické památkové péče Most/ Jiří Trkal

V těchto místech se nejspíš také nacházel padací most přes vnitřní příkop. „Dále vedla cesta brankou v linii parkánové zdi a teprve potom se vjíždělo do města Mikulovickou branou vybavenou padací mříží," dokončil výčet Derner. Celý důmyslný systém bránil přímé střelbě na bránu a ztěžoval útok na ni.

Nákres, jak mohl na konci 15. století hradební systém v ulici J. Švermy najdete na nákresu K. Dernera dole pod článkem.

NOVÉ NÁLEZY UKÁŽE VÝSTAVA

Archeologický výzkum v předpolí Mikulovické brány začal s počátky výstavby Studentského náměstí na konci loňského roku. Od té doby přinesl celou řadu důležitých a občas až senzačních objevů počínaje objevem půdorysu středověké dělostřelecké bašty, středověkého hrázděného domku i s velkým železným klíčem k jeho bráně, mincí ze 16. století a dalších menších nálezů a konče právě nedávným objevem pozůstatků důmyslného opevnění. Přestože archeologům zbývá už jen několik posledních dnů výzkumu, protože se finišuje s dostavbou Studentského náměstí, do poslední chvíle jsou překvapováni novými zjištěními.

Po skončení práce v terénu je čeká ještě další úkol: připravit výstavu, která přehledně shrne celý výzkum.

„Výstava bude mít vernisáž 5. srpna v 17 hodin v Minoritské baště, která se nachází za archivem u Löschnerova náměstí," upřesnil muzejník a historik Městského muzea Kadaň Lukáš Gavenda. Zajímavá expozice zabere jedno patro.

Na základě objevů archeolog Kryštof Derner nakreslil možnou podobu systému předbraní, jak mohl vypadat na konci 15. století Zdroj: Nákres: ÚAPP Most/ Kryštof Derner