Poplatkem za přítomnost otců u porodu se před nedávnem zabýval Ústavní soud v Brně (ÚS). Podle něho mají nastávající matky ze zákona právo na blízkého člověka u porodu. Nemocnice mohou žádat náhradu přiměřených a doložených nákladů na nadstandardní služby spojené s přítomností otce, jiného příbuzného nebo duly v porodním sále. Jde třeba o občerstvení. Naopak si nemají účtovat žádný zisk ani úhradu základních zdravotnických potřeb, třeba roušky, dezinfekce nebo návleků na boty.

Současná praxe v Česku je rozkolísaná, v zahraničí se neplatí. Čeští zákonodárci by mohli podle ÚS zvážit nějakou sjednocující úpravu.

„Samotná přítomnost nesmí být jakkoliv zpoplatněna. Nemocnice může pouze za férových podmínek vybírat platbu odpovídající přiměřeným nákladům na nadstandardní prostředky. Zároveň platba nesmí být odrazující pro otce," řekl novinářům soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Částka by také podle něj neměla být vyžadována předem jako podmínka přístupu do sálu.

Soud se konkrétně zabýval stížností muže, který v říjnu 2011 v Nemocnici Chomutov zaplatil za přítomnost u porodu 500 korun. Později podal žalobu na provozovatele nemocnice, tedy společnost Krajská zdravotní. Okresní soud v Ústí nad Labem uložil provozovateli, aby muži vrátil 100 korun, což nemocnice předtím označila za svůj přiměřený zisk. Zbytek, tedy 400 korun, nemocnice vyčíslila jako náhradu za jednorázový oblek a přezutí a cenu instruktáže osoby doprovázející rodičku.

Ústecký soud se nyní musí případem zabývat znovu. Advokát Krajské zdravotní Daniel Volák zdůraznil, že spor nekončí. „Budeme pokračovat v dokazování, zda ta částka byla přiměřená, oprávněná," řekl Volák.

Mužův advokát Martin Cypris naopak obecně poukázal na nemravnost postupu, kdy otec například musí vyrazit do bankomatu, a než uhradí poplatek, může třeba promeškat porod. V konkrétním případě šlo o předčasný porod a oba partneři měli později pocit, že smlouvu s nemocnicí uzavřeli v tísni.

Ve sporu jde podle advokáta už nyní hlavně o princip, nikoliv o částku, která je relativně nízká. Nález bude mít podle něj širší dopad. „Tento verdikt už nyní začnou nemocnice, respektive porodnice, zohledňovat ve své činnosti," věří Cypris. Od června Krajská zdravotní a tudíž i Nemocnice Chomutov od poplatku ustoupila.