Kdysi tam sídlilo učiliště, dnes se uvnitř honí vítr a v podkroví se rozléhá jen šum holubích křídel. Do rozlehlého domu v centru Kadaně se však opět vrátí lidé. Jakmile ho město získá do majetku, opraví ho a promění v sídlo pro nejrůznější místní spolky.

Dům číslo 722 ve Dvořákově ulici patří Ústeckému kraji a znalci ho ocenili na osm milionů korun. Ty ale město nechce dát. „Stav budovy není úplně ideální. V suterénu jsou vlhké zdi, do střechy teče a na půdě leží tlustá vrstva holubích výkalů a uhynulých ptačích těl,“ sčítá vady na kráse kadaňský starosta Jiří Kulhánek.

V chomutovském drážním depozitáři NTM
Unikátní železniční depozitář nechají otevřený o měsíc déle

Kraj už dříve nabízel dům k odkupu, protože ale nikdo neprojevil zájem a stavba jen podléhá zkáze, vedení Kadaně se rozhodlo jednat. Zastupitelé se usnesli, že se ho ujmou. Ale jen pokud se starostovi podaří získat ho od kraje za symbolickou jednu korunu. Nakonec ho zřejmě získá ještě levněji. „Jednáme o tom, že dům městu převedeme bezúplatně,“ tlumočila krajská mluvčí Lucie Dosedělová informace z odboru majetku s tím, že převod ještě musí posvětit krajští zastupitelé. „Podmínkou navíc je, aby město nejméně deset let provozovalo spolkový dům. Nesmí ho prodat, ani darovat,“ doplnila.

Na nápad využít budovu pro veřejné účely přišli Kadaňští. „Poradili jsme se s našimi organizacemi a došli k tomu, že by tam mohl získat prostory Klub přátel města Kadaně, který má své věci v suterénu 5. základní školy. Setkávat se tam mohou i senioři a různé spolky,“ nastínil starosta. „Také základní umělecká škola by potřebovala nejméně čtyři učebny pro nehudební obory,“ doplnil.

Prostory by ocenili mladí umělci

Ta působí v prostoru Františkánského kláštera, který je krásný, ale stísněný. „Například literárně-dramatický obor má odloučené pracoviště v Orfeu, chybí nám taneční sál pro taneční obor a také výtvarný ateliér. Jen ten navštěvuje na sto žáků,“ upozornila ředitelka Základní umělecké školy Klementa Slavického Jitka Stasinka Slivoňová.

Kadaň už zadala zpracování studie proveditelnosti, následovat má zpracování projektu a žádost o dotace z programu Restart, která je zaměřená na likvidaci či opravu brownfieldů.

Darovaný dům má být jen předzvěstí další směny mezi městem a krajem. Ústecký kraj se zajímá o školní pozemky v Tušimicích, které mají hodnotu přibližně milion korun a Kadaň o bývalou školní zahradu naproti autobusovému nádraží, kde chce vybudovat komunitní zahradu.

Ústecký kraj nabídl dům číslo 722 k odkupu na sklonku roku 2015. Za odhadní cenu však chátrající budovu nikdo nechtěl koupit. Kadaňští proto tenkrát nabídli, zda by tam kraj nechtěl provozovat hospic s komplexní ošetřovatelskou a lékařskou péčí nemocným seniorům. Návrh tenkrát podpořilo 22 starostů měst a obcí z Chomutovska i Žatecka. Neprošel ale. Poté hrozilo, že se pro dům jen tak nenajde využití.

Chomutovský Armabeton
Armabeton opravují i vězni ze Všehrd