Tuleň Kašek se narodil v roce 1983 ve volné přírodě a jako opuštěné mládě byl umístěn v polské záchranné stanici Kolobrzeg. Odtud pak putoval do zoologické zahrady v polských Katovicích a v roce 1996 byl doporučen pro chov v Podkrušnohorském zooparku. Jeho zvířecí partnerkou se stala samice Taške, která postupně porodila dvanáct mláďat. Odchovaná mláďata rozdávají radost v evropských zoologických zahradách, v chovu zooparku zůstala pouze dvě mláďata narozená v roce 2005 a 2009.

Ve volné přírodě se tuleni chovaní v zooparku vyskytují v severní oblasti Baltického moře. Samci těchto ploutvonožců se dožívají přibližně pětadvaceti, samice až pětatřiceti let. Díky silné podkožní vrstvě tuku dokáží tuleni přežít i ve velmi ledové vodě.

Jsou to skvělí plavci, při pronásledování ryb jim pomáhá výborný sluch a čich. Mláďata tuleňů kuželozubých vstupují do vody až když je dokončeno přelínání tzv. „dětské" srsti do srsti dospělých zvířat. Samice zůstává poblíž mláděte a chodí ho na pevninu krmit.