Přestože označení „kmotr" se vžilo spíše pro politiky-podnikatele z pravicové ODS, v případě Romana Housky z ČSSD tenhle titul také nemíří mimo. Však také některá média jeho vraždu uvedla titulky „Smrt severočeského kmotra." Co všechno měl za sebou a jaký měl opravdu vliv?

Vlivný člen ČSSD

Ve své straně měl Houska vliv jistě nemalý. Přežil tolik kauz, které by jinému politikovi zlomily vaz. On ale dál zůstával místopředsedou okresního a dokonce členem ústředního výkonného výboru ČSSD. Tedy žádná malá ryba. Na druhou stranu byl rád v závětří, nikdy nekandidoval, a to ani do městského zastupitelstva. Dokonce jako jeden z mála nemá na stranickém webu fotku.

V Chomutově je Houskovo jméno pojem, byť hlavně v negativním smyslu. Nebylo tajemstvím, že začínal jako vekslák. Z minulosti ho provázely kauzy jako z mafiánského prostředí, on sám svým chováním svou pověst zrovna nevylepšoval. Nebál se jít se svými soky do přímého konfliktu, často a rád je i provokoval.

O tom, že uměl domlouvat městské či krajské zakázky pro „své" firmy, se spekulovalo úplně stejně jako u jiných kmotrů. Což znamená, že o tom mluvilo celé město jako o samozřejmosti, ale nikdy to nikdo neprokázal. V poslední době se jeho jméno začalo objevovat i ve spojení s Alexandrem Novákem, byť zpočátku to byli političtí i obchodní rivalové. Jenže pak získali společného protivníka bývalého ředitele chomutovské zoo a poslance Přemysla Rabase. Od té doby se traduje, že Houska s Novákem spolupracovali nebo si minimálně neškodili.

Před soudem

A jak je to s Houskovými kauzami? Už v 90. letech měl podle obžaloby vydírat podnikatele. Vyhrožoval jim údajně kvůli tomu, že se zúčastnili dražeb budov, které chtěl sám získat. Ústecký krajský soud ale v roce 2005 stíhání zastavil, protože se příliš vleklo.

V roce 2003 došlo na jeho zřejmě nejznámější kauzu. Houska najel podle obžaloby autem na chomutovského strážníka, který jej chtěl pokutovat za nedovolené parkování. Okresní soud Housku potrestal roční podmínkou. Odvolací krajský soud ale verdikt zrušil a překvalifikoval řidičovo počínání na přestupek. Ani za ten ale Houska nebyl potrestán. Případ převzal chomutovský magistrát, úředníkům se kauzu nepodařilo v roční zákonné lhůtě vyřešit. Přestupek tak zůstal promlčený.

To jen posílilo Houskovou auru člověka, který si může dovolit všechno a nemusí se bát trestu.

Řekl si o úplatek?

Čelil také podezření z úplatkářství, a to v roce 2007. Podnikatel Jan Šámal z Bíliny tvrdil, že po něm Houska požadoval úplatek 250 tisíc korun . Za to měl Šámalovi zajistit vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. Do budovy chomutovského magistrátu tehdy vtrhli kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Policie ale nakonec nikoho neobvinila. Houska žádost o úplatek popřel.

Na Houskově černé listině se ocitl i novinář. Zastrašoval údajně investigativního reportéra České televize Karla Vránu, který o něm natočil několik reportáží. Houska si podle dramaturga pořadu Marka Wollnera najal falešného svědka, který o reportérovi řekl, že je uplacený.

Šel i proti „svým"

Sporům se Houska nevyhnul ani uvnitř sociální demokracie. K jeho kritikům patří poslanec Jaroslav Foldyna. V lednu 2005 se dostali na krajské konferenci strany v Mostě do sporu, který skončil drobnou fyzickou potyčkou.

Ostře se Houska vymezoval i vůči skupině vedené bývalým ústeckým krajským šéfem ČSSD Petrem Bendou. Ten poté náležel mezi nejvěrnější stoupence expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka a letos byl zvolen poslancem jeho strany NS-LEV 21. Paroubek se s Houskou soudil kvůli výrokům, v nichž ho označil za novodobou obdobu sovětského politika Lavrentije Beriji. Paroubek žádal omluvu, letos v září ale Vrchní soud v Praze potvrdil rozsudek soudu nižší instance z loňského října. Ústecký soud tehdy Houskův výrok označil sice za urážlivý, Paroubek jako politik by ale podle soudce měl výrok unést.

Bez řidičáku, ale s hromadou žalob

Naposledy se v titulcích novin objevil znovu kvůli své aroganci. Když ho zastavila policejní hlídka v autě bez SPZ (vinu na sebe tehdy vzala autopůjčovna), odmítl testy na alkohol. Z policistů jakoby si dělal legraci. „Nejprve kvůli testům požádal o převoz do nemocnice, v čemž mu vyhověli. Tam potom ale odběr krve a moči odmítl," uvedla tehdy mluvčí chomutovské policie Marie Pivková. Houska kvůli tomu přišel o řidičský průkaz.

Zjevně oblíbenou kratochvíli Romana Housky bylo také podávání trestních oznámení. Rád jimi strašil, ale také je podával. Většinou na novináře nebo politické rivaly. „Sedm jich podal v Chomutově, další v Litoměřicích a ještě jedno v Teplicích," vypočítala před časem pro zpravodajský server iDnes mluvčí chomutovské policie Marie Pivková trestní oznámení, která Houska podal jen v roce 2012.