Záchytku pro podnapilé chce od příštího roku otevřít Ústecký kraj. Už kvůli tomu dokonce rozhodl o vyhlášení výběrového řízení. Ve kterém městě bude stanice zřízena, ještě ale není zcela jasné.

„Uvažovali jsme o Mostu nebo Bílině, ale záleží na tom, kdo se do výběrového řízení přihlásí a kdo vyhraje. Rádi bychom po pěti letech konečně provoz záchytky zahájili. Nejlépe do konce roku, ale od ledna to bude určitě," prohlásil náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika.

MĚSTŮM SE TO NELÍBÍ

Po obnovení záchytné stanice volají zejména zdravotní sestry, lékaři a strážníci. Městům se ale podle Kliky příliš nelíbí, že by na jejich území takové zařízení mělo vyrůst. Podle zkušeností prý velkou část zachycených tvoří bezdomovci. O tom náměstek Klika řekl, že policisté nebo strážníci stejně musí ukončit řízení o přestupku nebo trestném činu a pro dotyčného si zajedou.

„Samozřejmě provozovatel zajistí i transport klienta zpět, aby se neocitl bez prostředků na ulici," poznamenal.

Jak ale vysvětlil zástupce ředitele Městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný, největším problémem bývá, že strážníci nemohou opilého člověka, kterého najdou na ulici, jen tak opustit, dokud nebude schopen se o sebe sám postarat.

Silně opilá žena ležela na ulici.
Opilá žena si ustlala uprostřed silnice přímo u vjezdu do nemocnice

„Snažíme se ho rozchodit. Když už si nevíme rady, voláme rychlou zdravotnickou pomoc," řekl Novotný. Sanitka pak ale chybí jinde.

Poslední takový případ zažili ústečtí strážníci v noci na středu, kdy si opilá žena bezdůvodně lehla na frekventovanou silnici před Masarykovou nemocnicí. Hlídka ji musela předat do rukou lékařů.

„Málokdy má smysl tyto případy řešit přestupkovým řízením, většinou tito lidé jsou bez domova a vymahatelnost pokuty je nulová," poznamenal Novotný.

Často se také stává, že podnapilí pacienti napadají zdravotnický personál, lékaře i ostatní nemocné a raněné.

„Konečně. Já to jenom vítám, protože s tím máme potíže. Myslím si, že je jedno, ve kterém městě záchytka bude. Hlavně že se o podnapilé postarají jinde a oddělí je od ostatních pacientů a personálu nemocnice," myslí si primátorka Ústí Věra Nechybová.

OŠETŘÍ 1 300 LIDÍ ROČNĚ

Ústecký kraj už na zřízení záchytky uvolnil tři miliony korun. Roční náklady se odhadují zhruba na 12 milionů. Kraj vycházel z peněz, které za tuto službu platí ostatní kraje v republice.

„Dosahují výše přibližně 6 až 11 milionů korun za rok. Částka by měla pokrýt předpokládané náklady, které bude potřeba vynaložit," doplnil Zdeněk Rytíř z kanceláře hejtmana.

Ročně by protialkoholní stanice mohla ošetřit asi 1 300 lidí. Kapacita bude minimálně pět lůžek, které budou také pro předávkované osoby. Ročně jen na urgentním příjmu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem skončí 800 opilců.

Radnice v Bílině/ilustrační foto
Radnice v Bílině chce regulovat bydlení na Teplickém předměstí