Jasné vlastnické právo k nabízeným pozemkům to je jedna z velkých výhod průmyslové zóny Triangle u Žatce, kterými se chlubí její vlastník Ústecký kraj. Jak se ukazuje, není to tak docela pravda.

O část pozemků v zóně totiž v rámci církevních restitucí požádala římskokatolická církev. Jde zhruba o pět a půl hektaru pozemků ve střední části zóny, který kraj už přislíbil korejskému Nexenu. Ten chce na ploše 70 hektarů začít v příštím roce stavět továrnu na výrobu pneumatik a zaměstnat v ní až 2000 lidí.

Církev vlastní několik pozemků

Problematika kolem vlastnictví těchto pozemků se musí vyřešit rychle, jinak by hrozila výpověď investiční smlouvy ze strany společnosti Nexen. Ústecký kraj tvrdí, že by k tomu dojít nemělo. „V této záležitosti by neměl nastat problém. Je předjednáno, za jakých podmínek kraj pozemky odkoupí, církev nám v tomto vychází vstříc. Je třeba jen naplnit nezbytné administrativní kroky,“ sdělila Magdalena Hanáčková, mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Podle dohody církev prodá své pozemky v zóně Triangle Ústeckému kraji za 100 korun za metr čtverečný.

Podle výpisu z katastru nemovitostí vlastní římskokatolická církev několik pozemků v zóně Triangle v katastru Nehasic nebo i Staňkovic. Dalším menšinovým vlastníkem pozemků v zóně je stále ministerstvo obrany, do roku 1993 totiž v místě fungovalo vojenské letiště.