Čistota, úpravnost a více místa. Podzemní kontejnery na tříděný odpad získávají na popularitě. Rád by je pořídil i Chomutov.

„V rozpočtu na rok 2020 odbor investic počítá s částkou sedmi milionů korun pro spuštění pilotního programu podzemního kontejnerování,“ potvrdil náměstek chomutovského primátora David Dinda (Nový sever). „Máme vytipovaná místa, jedná se o lokality od centra Chomutova přes rozšířené centrum, sídliště Březenecká, Kamenná, Písečná a Zahradní, kde jsme prověřili všechna možná a dostupná místa,“ dodal.

Celkem město vybralo ve spolupráci s technickými službami na čtyřicet míst, kam by se dala uložit kontejnerová hnízda. O umístění do značné míry rozhodne, nakolik jsou protkaná inženýrskými sítěmi. Kontejnery jsou totiž trojnásobně větší než běžné plastové, jejich objem je 3 000 litrů. Jak ony, tak konstrukce včetně výklopného systému proto potřebují velký prostor. „Z podkladů zatím vyplývá, že sídlištní lokality jsou vzhledem ke stavu infrastruktury pod povrch pro začátek vhodnější variantou,“ zmínil náměstek.

Občané Chomutova si 17. listopadu v městském parku připomněli výročí událostí roku 1989
Únik z totality připomněla hra i Havlova dlaň. Chomutov slavil 17. listopad

Projekt se nachází v přípravné fázi. „Zadáno bude vypracování projektové dokumentace, proběhne soutěž a následně realizace. Zároveň samozřejmě prověřujeme možné dotační zdroje,“ uvedla za město mluvčí Denisa Špeilová.

Investiční náklady se odhadují na 750 tisíc až milion korun za jedno kontejnerové hnízdo podle počtu nádob, kterých může být od tří do pěti. Předpokladem je, že první nádoby by mohly být uloženy pod zem příští rok na podzim.

Nepřekážejí ani nezapáchají

Podzemní kontejnery mají své klady i zápory. K výhodám patří to, že šetří místo, protože je z nich vidět jen šachta, kterou se odpad vhazuje, a ta není větší než odpadkový koš. Na kolemjdoucí také neútočí zápach a kontejnery není nutné tak často vyvážet. S jejich pomocí by se mělo lépe dařit udržet pořádek, protože není možné se v nich přehrabovat a vyhazovat odpadky na ulici.

Nevýhodou je cena. Běžná plastová nádoba vyjde na 10 tisíc korun, podzemní na stovky tisíc. Náročnější je i údržba. Kontejnery se vysypávají za pomoci speciálního vozidla vybaveného hydraulickou rukou. Na Chomutovsku zatím nikde podzemní kontejnery nevyužívají, nejblíže je mají v Lounech a v Žatci.

Kontejner na použitý olej a tuky z domácností. Ilustrační fotografie
Tuky už nemusí končit v toaletách. V Chomutově je na ně kontejner

Podzemní kontejnery přislíbilo město před rokem jako jedno z opatření, která mají vést ke zkvalitnění služeb. Bylo to poté, co opětovně zavedlo poplatek za odpad. Ten je 500 korun za osobu a rok, skutečné náklady dosahují 718 korun.

„Bohužel se nám nepodařilo udělat všechna opatření, přesto za sebou máme některé kroky,“ uvedl druhý náměstek primátora Milan Märc (Nový sever).

„Najali jsme správce oblasti, kteří uklízejí, aby byl na sídlištích vidět okamžitý efekt. Bohužel ale mají i negativní zkušenosti, kdy jim naši spoluobčané dělají naschvály a vytahují z popelnic to, co oni uklidili,“ dodal pro ilustraci.