Přípravné třídy navštěvují děti ze sociálně znevýhodněných rodin v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. Zkušení pedagogové chlapcům a dívkám pomohou v přípravě na běžnou výuku v kolektivu. Většinou jde o děti vývojově opožděné, jež se pod dohledem učitelek naučí zvládat základní úkony, aby přechod do školy byl pro ně pokud možno bezproblémový. „Adaptaci napomůže i rok strávený ve školním prostředí, jež pak bude pro prvňáky už důvěrné známé.

Se zařazením dítěte do přípravné třídy musejí souhlasit rodiče a vyžaduje i písemné doporučení školní výchovné poradkyně,“ uvedl náměstek primátora Martin Klouda. Právě výrazný zájem rodičů a nedostatečná kapacita stávajících přípravných tříd je podle něj důvodem ke zřízení další třídy. „V každé třídě může být maximálně 15 dětí, v našich současných čtyřech tedy celkem 60 chlapců a dívek. Evidujeme ale minimálně 70 žádostí rodičů o umístění svých potomků do přípravné třídy,“ vysvětlil Klouda.

Kladné stanovisko se zřízením nové přípravné třídy musí ještě vydat Ústecký kraj. Přípravné třídy nahrazují i poslední rok docházky do mateřské školy, který už není pro dítě povinný. Ve městě otevřeli první z nich v září 2003.