Návštěva prezidenta České republiky je vážná věc. Ale i při ní se najdou vtipné, úsměvné nebo zajímavé okamžiky. Jaké při čtvrteční cestě Miloše Zemana okresem zaujali nás?

Třeba odpolední návštěva Jirkova u trasového uzávěru plynovodu Gazela uvěznila členy delegace, doprovod, hosty i novináře pod zelené přilby. Předpisy jsou předpisy a platí pro všechny. Zvlášť nelibě to nesly ženy, které si ráno daly práci s precizními účesy. Jediní, kdo se nekompromisnímu nařízení vyhnuli, byli policejní psi.

Na helmu soustředil Miloš Zeman i první svůj bonmot po příjezdu: „Nebudeme se ptát, zda je přilba slušivá, ale zda se na hlavu vejde," pobavil přítomné. Vešla.

Jeden z fotografů pak přidal vysvětlení, proč helmu nosí „kšiltem" dozadu. „Vždy ji takhle mám a nikdo si neodpustí poznámku, že jsem frajer. Pravda je však mnohem prostší. Kdybych si blembák nasadil normálně, nemohl bych fotit. Štítek totiž překáží," vysvětlil.

Prezident před ukončením jirkovské návštěvy zabodoval ještě jednou. Zadíval se na jednoho z novinářů, o němž si myslel, že utrpěl nějaké zranění, protože má kolem hrudníku obvaz (ve skutečnosti to byl jen svetr moderního střihu - pozn. redakce). „Novinář je obvázán, zřejmě po střetu s politikem," usmál se Zeman. A jako útěchu mu poskytl právo první otázky…

V Chomutově zaujala čekající zvědavce hlavně práce ochranky a množství policistů, kteří hlídkovali snad na každém rohu. Kdo nikdy neviděl příjezd prezidenta, musel si připadat jako v americkém filmu. Jeden z členů ochranky při kontrole v sále mírně cloumal i s osvětlovací lampou. Zřejmě aby zkontroloval, zda na ní není připevněného něco nebezpečného. Další neustále procházel trasu, kterou půjde prezident. Jiný na rohu kina s malým dalekohledem bedlivě sledoval okolí. Někteří z nich měli v rukou černé kufříky, všichni pak typické zkroucené dráty vedoucí do uší. A občas něco zahlásili do rukávů (mikrofonů). „Pozor, za rohem jsou malé schůdky," varoval například doprovod prezidenta jejich kolega sedící už v kinosále.

Lidi v sále Miloš Zeman pobavil nejvíc v závěru. To když jedna z rozhořčených občanek vyčetla primátorovi, že ho netrápí dojíždění trolejbusem, protože si „vozí zadek ve služebním autě". „Musím se přiznat, že jsem taky z těch, kteří si vozí zadek ve služebním autě," rozesmál přítomné prezident. „Ale kdybych jezdil na kole, nestihl bych objet celý kraj a nějaké město bych musel z programu vypnout. Proto nesuďte politiky podle toho, čím jezdí, ale podle činů."

Kdo známý se byl na prezidenta podívatNávštěvu prezidenta Miloše Zemana si nenechali ujít hlavně levicoví politici. Většina jich seděla na židlích, které byly speciálně přistavené ve dvou řadách přímo pod pódiem (seděli zde ale i běžní občané). Byla tu například ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová, z chomutovských politiků tu seděl (kromě primátora po prezidentově levici) třeba náměstek primátora Martin Klouda, radní Rudolf Kozák či náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová. Její přítel Roman Houska, kontroverzní postava sociální demokracie, seděl v hledišti vedle Jaroslava Říhy, někdejšího místostarosty Chomutova. Ten naposledy politicky vystupoval, když ostře kritizoval Přemysla Rabase. Od dveří pak debatu s prezidentem sledoval také starosta Jirkova Radek Štejnar, přestože v jeho městě už Miloš Zeman byl. V hledišti byla také starostka Klášterce nad Ohří Kateřina Mazánková se svou dcerou. Z pravicových politiků byli k vidění jen radní Jiří Binter a Vojtěch Čihař. Z ředitelů městských organizací (kteří byli zřejmě pozváni oficiálně), se v kinosále ukázali Iveta Rabasová ze zooparku, Zbyněk Koblížek z Technických služeb města Chomutova a Alena Tölgová z Městského ústavu sociálních služeb.