Váží méně než tabulka čokolády a krmení si bere z pinzety, přesto je teď největším pokladem chomutovského zooparku. Tamní pár orlů mořských přivedl v květnu na svět malé pískle, o kterém chovatelé mluví jako o malém zázraku.

Orel s orlicí, které zoopark chová, totiž příliš jako pár nefungují. „Není mezi nimi žádná harmonie, devadesát procent jejich vajíček bývá neoplozených. Stejné to bylo u jejich první letošní snůšky v březnu,“ popisuje chovatel a ornitolog Petr Hora, který o dravce v zooparku pečuje.

O to větší a příjemnější překvapení bylo, když se při další snůšce v hnízdě objevilo čerstvě vylíhnuté ptáče. „Máme z toho ohromnou radost, hýčkáme si ho jako drahokam,“ netají se nadšením z drobného písklete ředitelka zooparku Věra Fryčová. Naposledy se totiž mládě orla mořského v zooparku vylíhlo v roce 2007.

Simona Chodurová
Nejlepší zápas sezony sledovala florbalistka Simona Chodurová z lavičky

Právě kvůli vzájemné odtažitosti orlích rodičů chovatelé raději ptáče odebrali na umělé dokrmování. Krmí ho po třech hodinách a kromě jednodenních myších holátek mu pinzetou podávají také drobné rybičky. Mládě se vylíhlo hodně slabé, vážilo pouhých 66 gramů. Když ale půjde všechno dobře, za měsíc může mít klidně přes tři kila. „Mláďata orla mořského mají větší přírůstek než broljeři, kteří se vykrmují čistě kvůli rychlému nabrání váhy,“ potvrzuje další jedinečnost orla chovatel Hora.

Orla mořského chová zoopark od roku 1993, v tuto chvíli má ve voliéře v zázemí samce a samici, které přivezl před devíti lety z Kazachstánu.

Matkou, už podruhé, se v květnu stala také chomutovská samice losa evropského Quanita. Stejně jako loni provázely šťastný okamžik také dramatické chvilky, kdy se chovatelé o mláďata strachovali. 

Na místo dorazily postupně během tří hodin dvě desítky účastníků.
Nazdar, sousedi! Na hranici u Kryštofových Hamrů se setkali Češi a Němci

„Pro porod to byl snad nejhorší den – hodně se ochladilo a navíc pršelo. Měla jsem strach, aby mláďata neprochladla,“ popisuje své obavy chovatelka Petra Zálešáková. Naštěstí losí dvojčata přežila nejnáročnější chvíle v blízkosti své mámy a ráno už byla čilá a aktivní. Loňské obavy o způsob krmení rozptýlila Quanita také hned druhý den, když si ke svým potomkům znovu lehla. Je totiž příliš vysoká a mláďata by normálně nedosáhla na vemínko. „Nezvyklý způsob kojení předvedla už loni, proto jsme letos byli klidnější. Máme radost, jak perfektně jako máma funguje,“ dodává ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Loni Quanita porodila dvě samice, letošní dvojčata jsou podle prvních pozorování kluci. Otcem je opět sedmiletý samec Max. Zoopark odchoval v minulosti již několik losů evropských.

Helena Hubáčková