„Co se děje? Les mi hoří? Nebo řádí kuny, tchoři?“ rozléhá se z jirkovského náměstí. Když zní známé písně z pohádky Ať žijí duchové, které přijel zazpívat jejich autor Jaroslav Uhlíř, hýbají se rty stovek lidí. 

Davy lidí v sobotu do středu města přilákal nejen populární český skladatel a zpěvák, ale také punk-rocková kapela Visací zámek a nezměrné množství atrakcí hornické pouti roztroušených kolem náměstí. 

Nejvyhlášenější jirkovská slavnost však nepřinesla jen zábavu. Došlo také na předání Ceny Jirky a charitativního daru od nadačního fondu Cesta proti bolesti. 

Cenu Jirky, která je určená pro člověka výjimečných kvalit, jenž pro město vykonává něco záslužného, získali poprvé v historii města dva lidé: manželé Marcela a Jaromír Raisrovi. Oba se účastní národních a mezinárodních turistických pochodů, paní Marcela je dokonce držitelkou titulu Mezinárodní chodkyně. Prošla všechny světadíly s výjimkou Afriky a jižní Ameriky. Jaromír Raisr je také ředitel sportovních akcí Krušnohorské poselství a Jirkovský crossmarathon,  na jejichž organizaci se podílí i jeho žena. 

Hornická pouť je největší jirkovská akce.Zdroj: Deník: Mirka Šebestová

Ocenění z rukou zpěvačky Moniky Absolonové a starosty Jirkova Radka Štejnara převzala jen paní Marcela Raisrová. „Zastupuji i svého muže, protože v tuto chvíli šlape v Itálii na nejvyšší vrchol, který je u městečka Arenzana. Jde ho od moře. Určitě by byl ale stejně překvapený jako, protože jsem to opravdu nečekala,“ řekla Jirkovanům paní Raisrová. „Ocenění si moc vážíme,“ dodala houževnatá turistka. 

Na pódiu ji vystřídala Míša Bernardová, těžce postižená dívka z Otvic, aby jí zástupci města a nadačního fondu Cesta proti bolesti mohli předat dar: speciální přístroj motomed. Pořídili ho díky drobným příspěvkům Jirkovanů, které ve finále dosáhly 70 tisíců korun. 

Hornická pouť je největší jirkovská akce.Zdroj: Deník: Mirka Šebestová

„V Jirkově nebydlí bůhvíjací boháči, ale jsou to lidé, se srdcem na správném místě, kteří jsou schopní se složit na takový drahý přístroj,“ uznale prohlásil jirkovský starosta. „Za to vám opravdu děkuji,“ dodal s tím, že se peníze podařilo shromáždit díky příspěvkům na charitativním adventu a běhu v rámci projektu Cesta proti bolesti. 

Dárek Míše předal filantrop Milan Dzuriak. Ten je také tváří projektu, který sbírá ocenění a roste mu prestiž v rámci celé republiky. 

Hornickou pouť pořádá město už od roku 1968. Původně se odehrávala v Ervěnicích, až v posledních letech se přesunula do centra města. V sobotu ji navštívily tisíce lidí. 

Malí návštěvníci si vyzkoušeli jízdu strašidelným zámkem, běsnili v tubusu aquazorbingu, skákali tři metry vysoko na trampolínách, ti větší vyzkoušeli adrenalinové pouťové atrakce jako je lavice Avengers, která dokáže aby se žaludek stáhl na kámen a pocit štěstí vystřelil do nebeských výšin. 

Zatímco si dospělí pochutnávali na klobásách spláchnutých pivem či koktejlech, děti mlsaly cukrovou vatu a trdelníky voňavé po skořici.

V chomutovské SD aréně pokřtili kalendář s Piráty. Výtěžek půjde na dobročinné účely.
OBRAZEM: Slavný Vano v Chomutově pokřtil svůj kalendář s Piráty