Dětské atrakce v chomutovském zooparku zastarávají a některé už nejsou ani bezpečné, ani opravitelné, a tak se jich zbavuje. Pryč je klouzačka z dřevěné vyhlídky za výběhem medvědů i herní prvky před krámkem se suvenýry, který je nad dolní bránou. Ještě v průběhu jara ale malí návštěvníci získají náhradu.

„Každoročně děláme revize a tyto herní prvky už nesplňují bezpečnostní normy,“ uvedla ředitelka zooparku Věra Fryčová. „U zooshopu, kde je křižovatka cest a zastávka lokálky Amálky, chceme pořídit jinou dominantní atrakci, protože je to navštěvované místo. Už s architekty řešíme nákup nového herního prvku, který by byl bezpečný a atraktivní nejen pro ty nejmenší,“ doplnila.

Ples ostrostřelců v chomutovském divadle
OBRAZEM: Střelba flobertkou i polonéza: Chomutovští ostrostřelci uspořádali ples

Všímavým návštěvníků neuniklo, že už loni zmizela také hrazdička ze sousoší medvědí rodiny u medvědího výběhu, jejímž autorem je sochař a tvůrce exteriérů Vojtěch Návrat. „Je to proto, že atrakce nesplňuje nároky na certifikovaný prvek,“ poznamenala ředitelka.

Byť mají být v zooparku postupně obměněny i další atrakce pro děti, dřevěné sochy umělce Návrata, z nichž řada slouží i jako netradiční prolézačky, zůstanou zachovány. Je jich zhruba dvacet a dlouhodobě spoluvytvářejí dojem z areálu. „Chceme je udržet co nejdéle, protože v tomto měřítku už bychom nikdy nebyli schopni sochy a dřevěné atrakce pořídit. Proto je potřeba si je hýčkat,“ dodala ředitelka. 

Dřevěné sochy procházejí údržbou

„Vojta Návrat je postupně dává do pořádku, některé sochy jsou prohnilé,“ připomněla ředitelka Věra Fryčová.

Umělec dal do pořádku například skulptury u správní budovy. „Restauroval jsem opice, které jsou v zooparku zhruba dvacet let podobně jako řada dalších soch. Některé už musely být odstraněny,“ podotkl Návrat. Jeho umělecký zvěřinec se naopak loni rozrostl o vážku, která je u rybníka.

Jana Wolframová se narodila 21.2. v 8:49. Měřila 44cm a vážila 2320g. Rodiče Petra a Miroslav Wolframovi jsou z Kadaně.
Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka na Chomutovsku

Kompletní proměnou projde v příštím roce dětská zoo. „Pracujeme na architektonické studii obnovy dětské zoo, která je velice oblíbená u rodin s dětmi a bývá také dějištěm našich akcí,“ uvedla ředitelka Fryčová. Některé atrakce budou obměněné, další přibudou. „Jsou tam svahy, na které bychom mohli připevnit velké klouzačky. Jsou to ale zatím jen plány. Všechny prvky, které pořídíme, musí být certifikované, aby splňovaly bezpečnostní nároky, a tudíž jsou drahé,“ konstatovala. Právě s ohledem na celkové náklady je ještě otázkou, jestli bude proměna probíhat po částech, nebo najednou.

Do investic půjde 14 milionů

Zoopark má pro letošek na investice vyčleněno 14 milionů korun. Tou největší bude bezdrátový rozhlas s digitálním přenosem či pořízení herních prvků před krámek se suvenýry.

Loni zoopark proinvestoval 12,7 milionu korun. Nejvíc stála lokálka Amálka, podhrabové desky pro medvědy a rosomáky a vybudování výběhu pro charzy. Další více než čtyři miliony korun stály opravy.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.
Hygienička Lenka Šimůnková: Koronavirus? V kraji vyřídíme na 700 hovorů denně