Zahájení ve sklepení Osudu

Přestože úvodní večer je naplánovaný na sobotu, už dnes je v programu první workshop. Konkrétně divadelní. V průběhu týdne jich proběhne několik z různých oborů. Můžete se na nich třeba naučit základy bojového tance capoeira, vyzkoušet tři druhy jógy, přiučit se práci se světlem při fotografování nebo si pohrát se svou fantazií a barvami při výtvarné dílně.

Tradičním zahájením festivalu je vernisáž výstavy kmenových výtvarníků Obnažen spolu s hosty. Ve sklepení Osudu (sklepní prostory čajovny Alibaba) se představí výtvarníci Josef Šporgy, Jana Nuslauerová, Jan Chabr, fotograf Dan Černý a nově i hosté Štěpánka Jislová a Ivana Antošová. Všechna díla se vážou k tématu Bezčasí, které prolíná celý letošní festival. Výstava pak bude otevřená po dobu festivalu každý den od 15 do 19 hodin.

Novinky: Filmy a autorská čtení

V týdnu se můžete zapojit do některého z workshopů nebo zajít na umělecký večer. Dva jsou v programu festivalu nové. „Snažíme se každý rok přidat nějakou novinku a doteď nám v našem uměleckém záběru chyběly film a literatura," vysvětluje jeden z organizátorů, výtvarník a sochař Josef Šporgy.

Pondělní filmový večer představí několik krátkých snímků od tvůrců z celé Evropy, o den v později ve sklepení Osudu proběhne autorské čtení spisovatelů z regionu i jiných koutů Čech.

Zajímavá může být čtvrteční veřejná diskuze na téma autorských práv, jejich porušování a vymáhání. Hosty totiž budou zástupci dvou jinak smýšlejících táborů z České pirátské strany a svazu OSA. Kdo dokáže lépe obecenstvo přesvědčit svými argumenty?

Hra na kytky? Nebojte se…

Výpravou za hranice běžných prožitků bude pak sobotní závěrečný večer. Představení, instalace a performance v podání místních i zahraničních umělců dokáží diváky pobavit, naplnit otázkami, vyburcovat, ale hlavně překvapit.

Tak například holandská umělkyně Alexandra Duvekot začala na Akademii vizuálního umění v New Yorku zkoumat „řeč" rostlin a do Chomutova přijede hodně zjednodušeně napsáno „zahrát na rostliny".

Zdá se vám to ulítlé? Že to není nic pro vás, že takové věci nechápete? „Umění není o pochopení umělce, je o prožitku," namítá Klára Alvarenga Alexová, která je rovněž performerkou a na sobotní večer má připravenou osobitou poctu Zuzaně Navarové. „Když ten prožitek přijde, umělec nemusí nic vysvětlovat. Diváka takové představení může oslovit na mnoha úrovních, může to být emoce, která pomine nebo inspirace, díky které začne sám něco tvořit." Kdyby prý měla říci, na co diváky zve, tak na „experiment".

Také Josef Šporgy si myslí, že lidé by se podobných zážitků neměli bát. „Během roku chodí lidé na běžnou kulturu. Jdou třeba na koncert Karla Gotta. Vědí, co od toho čekat a také to dostanou. Proč by ale jednou za rok nemohli jít za něčím neznámým, tajemným, kdy naopak nevědí, co je tam čeká a s čím odejdou?" zve na festival všechny váhavé.

Navíc, jak podotýká, jde o umění, které je ve světě nejen běžné, ale hlavně oceňované.

Program festivalu

PÁTEK 8.8.

17.00 20.00Improvizace jako přístup k tvorbědivadelní workshop, vede Jan Bárta, sál SKKS

SOBOTA 9.8.

11.00 16.00 Improvizace jako přístup k tvorběpokračování workshopu, sál SKKS

od 16.00 Výroba autorských placek, dvorek čajovny Alibaba

19.00 Bezčasízahajovací večer, vernisáž výstavy ve sklepení Osudu (pod čajovnou Alibaba)

20.30 Limbokoncert kapely, dvorek čajovny

NEDĚLE 10.8.

11.00 18.00 Capoeirapohybový workshop, vede Cipó Alvarenga, sál SKKS

18.30 20.00 Jin Jógaworkshop jógy, vede Klára Alvarenga Alexová, sál SKKS

PONDĚLÍ 11.8.

21.00 Bezčasí filmový večer,promítání krátkých filmů od tvůrců z celé Evropy, sklepení Osudu

ÚTERÝ 12.8.

17.00 18.30 Vinyasa Flow Jógaworkshop jógy, vede Andreia Rodrigues, sál SKKS

19.00 Bezčasí literární večer,autorské čtení prózy i poezie, sklepení Osudu

STŘEDA 13.8.

17.00 21.00 Fotografický workshop, vede Dan Černý, podkroví obchodního domu Labuť

ČTVRTEK 14.8.

17.00 18.30 Výtvarná dílnaJany Nuslauerové, atrium SKKS

19.00 Hudba, děvka prodejnáveřejná diskuze

PÁTEK 15.8.

17.00 18.30 Koko Jógaworkshop jógy, vede Jana Kochánková, sál SKKS

19.00 BMPvernisáž výstavy fotek Ivany Antošové, Strada

19.30 Hudební večervystoupí čtyři hudební projekty, Strada

SOBOTA 16.8.

9.00 12.00 Inspirace a nákupyLabutiq, 3. patro, Labuť

od 20.00 Závěrečný večerpředstavení, performance, instalace, kostel svaté Kateřiny

22.00 Mikropříběhyvernisáž výstavy kolorovaných kreseb Štěpánky Jislové, Café Rouge