Opozice v tiskové zprávě uvedla, že se jí například nelíbí to, že v blízkosti městského parku místo letního stadionu může vzniknout menší komerční zóna nebo parkovací plocha. Se vznikem velkého obchodního centra se uvažuje u Šípkové ulice na Březenecké či na polích na Zadních Vinohradech hned za panelovými domy.

„Nový územní plán na několika místech počítá s úbytkem zeleně. Nepříjemných změn v něm může být mnoho, ale není v našich silách je v rozsáhlé mapě všechny objevit,“ uvedl Jan Hartman, předseda občanského sdružení PRO Chomutov a opoziční zastupitel. Hnutí vyzývá lidi, aby se o návrh územního plánu zajímali přímo u příslušných magistrátních úředníků. V minulosti se tak prý nedělo, k posledním změnám před lety obyvatelé Chomutova zaslali jen tři připomínky. Hnutí kvůli tomu chystá na pondělí 19. května od 17:00 v Café Rouge setkání s občany.

Vedení města si za úpravami územního plánu stojí. „Je to výsledek více než dvouleté práce odborníků, který stanovuje pravidla dalšího územního rozvoje města,“ uvedl primátor Jan Mareš (ČSSD).

Magistrát přitom chce, aby se s dokumentem seznámilo co nejvíce lidí. Návrh je plně zveřejněný na webu města, v omezeném rozsahu pak ve vstupní budově radnice na náměstí 1. máje. Do 28. května mohou lidé posílat své připomínky. Veřejné projednání se uskuteční v zasedací místnosti radnice ve středu 21. května od 16:00. Konečné slovo při schvalování územního plánu bude mít zastupitelstvo.

Námitky a připomínky proti návrhu územního plánu mohou uplatnit vlastníci pozemků a staveb dotčených návrhem řešení, oprávněný investor a zástupce veřejnosti. „Musí je podat písemně s odůvodněním, vymezením dotčeného území a uvést údaje podle katastru nemovitostí dokladující dotčená práva. Nesmí zapomenout na své identifikační údaje a podpis,“ řekla Martina Valešová z odboru rozvoje, investic a majetku města.