Nový, téměř šestnáctikilometrový úsek silnice I/7 u Chomutova otevře Ředitelství silnic a dálnici (ŘSD) až letos v prosinci. ČTK to řekla mluvčí organizace Nina Ledvinová. Původní termín bylo léto, posléze září.

Úsek mezi Vysočany a Novými Spořicemi u Chomutova za 4,5 miliardy Kč je zatím poslední, který se na silnici I/7 změnil ze dvou silničních pruhů na čtyři. U průmyslové zóny Triangle se napojil na už hotový úsek, v Chomutově na další čtyřproudou silnici přes Krušné hory mířící do Německa.

Starostové z regionu žádali minulou vládu o urychlenou dostavbu čtyř pruhů v celé délce. Argumentují především bezpečností, protože v místech bez středových svodidel se často stávají vážné nehody. Silnice by ale podle nich prospěla i ekonomice a investicím.

„Na úseky Postoloprty Bítozeves a zkapacitnění u Chlumčan a Panenského Týnce probíhá nyní výběrové řízení na zpracování technické studie a propočet ekonomické efektivnosti investice," uvedla mluvčí ŘSD. Financování stavebních prací na těchto úsecích je podle ní pozastavené.

Stavba R7 začala před 50 lety a první úsek z Ruzyně k Makotřasům se otevřel v roce 1964. Stavba pomalu postupovala směrem na Chomutov až do konce 80. let a v roce 1989 se zastavila u Slaného, po celkových 18 kilometrech. Dalších 20 let se stavěly už jen obchvaty, které vyvedly dopravu z měst a vesnic, ale na mapě zůstávalo z R7 stále jen torzo. Až v roce 2009 se otevřely na střední části silnice dva krátké čtyřproudé úseky. Obchvaty jsou ovšem postavené tak, aby je bylo možné relativně levně přeměnit na rychlostní silnici.